Vučić o nestašici šećera: Imali smo problem sa jednim tajkunom, kamatarima…

Ekonomija 26. maj 202212:08 > 12:17 74 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ima dovoljno svih namirnica, da je problem nestašice šećera rešen i da građani ne treba da stvaraju zalihe, već da kupuju samo koliko im je potrebno.

On je rekao da je na tržište isporučeno 260 tona, šećera, a da je spremno još 250 tona.

Pročitajte još:

„Nemamo problema sa količinama šećera, imali smo problema sa jednom firmom iz Kolubarskog okruga, sa jednim tajkunom i sa još nekim ljudima… nekim kamatarima koji misle da je veliko vreme da zarade ogroman novac, ali baviće se svim tim i BIA i naši državni organi i građani će imati više nego dovoljno šećera, brašna, soli, ulja, svega…“, rekao je Vučić.

Dodao je da je bilo i za neke druge namirnice pokušaja istog tajkuna „koji je nešto otkupio misleći takođe da može da vara državu i da u uslovima teške krize izbegava obaveze koje postoje“.

„Ali sve uspevamo da završimo i ljudi ne treba da brinu“, poručio je Vučić, dodavši da svih namirnica ima dovoljno te je zamolio građane „da ih ne kupuju po 100 kilograma kao brašna i bacaju jer taj proizvod ne može dugo da stoji“.

„U Srbiji mora da se radi i gradi“

Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u zemlji, u ovim teškim vremenima, mora da se radi, gradi i razmišlja o napretku i svemu što može da se učini za gradjane.

On je u obilasku radova na deonice obilaznice oko Beograda, od tunela Streževica do Bubanj Potoka, dužine 9,6 kilometara, istakao da je to „žila kucavica“ ne samo za glavni grad, odakle će biti izmešten teretni saobraćaj, već i za celu Srbiju jer rešava bezbroj problema u saobraćaju.

„Mnogo toga još moramo da uradimo u Beogradu što nismo u prethodnim decenijama, pre svega u komunalnoj infarstrukturi“, kazao je Vučić i zatražio od izvođača radova na obilaznici da ubrzaju radove.

Izgradnja obilaznice oko Beograda trebalo bi, po njegovim rečima, da bude završena najakasnije do kraja marta iduće godine. Ta investicija je vrednosti milijardu evra, a glavni izvođači radova su kineska kompanija Pauer Čajna i azerbejdžanski Azvirt.

Vučić je dodao da je u planu nastavak izgradnje obilaznice ka Pančevu, mosta na Dunavu i moderne saobraćajnice do Vršca.Deonica obilaznice od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama.

Vrednost projekta je 207 miliona evra, a radovi se finansiraju – 85 odsto iz zajma kineske Eksim banke i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Izgradnjom nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva, uključujući novi most preko Dunava, ta saobraćajnica bi bila duga oko 69 kilometara.