Dogovorena proizvodnja električnog automobila, Vučić kaže – počinje nova era

Biznis 28. apr 202210:09 > 14:16171 komentara

Postignut je dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa izvršnim direktorom kompanije “Stelantis“ Karlosom Tavarešom u Beogradu.

Dogovor sa Stelantisom je takav da je pred nama period tranzicije, mora da se menja fabrika, a početkom 2024. radiće se jedan model električnog automobila, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da će to „biti lep automobil“, ali da ne sme da otkriva o kom automobilu je reč. Kazao je samo da je reč o automobilu srednje klase.

U skladu s tim, dodaje, i strategija mora da menja. Mora da se prave stanice s punjačima, da se razmišlja i o ceni električne energije i o obnovljivim izvorima energije, rekao je.

„Menjamo kompletan pogled na ekonomiju i ekologiju… Moramo da izmenimo sve naše strateške planove vezane za energiju…Od danas počinje nova era“, kazao je Vučić.

Tavareš je rekao da se i oni spremaju da do 2030. godine izbace minimum između 70 i 100 novih modela električnih i blagih hibridnih automobila, jer od 2035, kako je rekao, na tržištu neće ni biti drugih modela.

Na konferenciji za novinare je rečeno da je vrednost investicije 190 miliona evra, a da će država dati 48 miliona.

Do kraja 2023. godine proizvodnja u fabrici u Kragujevcu mora da se prilagodi novom načinu proizvodnje, rečeno je.

TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Ugovor o dodeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede Srbije i Fijat Krajsler automobili Srbija potpisale su ministarka privrede Anđelka Atanasković i izvršna direktorka FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije Stelantis Silvija Verneti.

Sindikalce obradovala vest, ali…

U samostalnom sindikatu kragujevačke fabrike Fijat Plastik smatraju da je današnje potpisivanje ugovora između Stelantisa i države Srbije značajan čin, ali da će radnici samo preživljavati do sredine 2024. godine sa malom proizvodnjom modela Fijat 500 L.

„Izuzetno bitan ugpovor za sve radnike Fijata. On bi trebalo da garantuje budućnost radnika, barem u narednih pet, šest godina. Pošto je to praktično nova vrsta modela, radi se o električnom automobilu. Izjavio je predsednik da će sada biti tranzicioni period, jer će proizvodnja krenuti za otprilike dve godine, a tranzicioni period će biti izuzetno tećžak“, izjavio je Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata.

Komentari

Vaš komentar