Vučić: Putin se saglasio – cena gasa ostaje 270 dolara u narednih šest meseci

Biznis 25. nov 202115:50 > 16:59247 komentara
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se predsednik Rusije Vladimir Putin saglasio da se cena gasa za Srbiju u narednih šest meseci ne menja i da ostane 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Povezane vesti:

Nakon sastanka u četiri oka i ručka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Vučić je televiziji Pink kazao da je reč o „neverovatnoj ceni“ i dodao da je Srbija dobila i povećanje količine gasa u tih šest meseci.

Vučić je naveo da je sa Putinom razgovarao i o dugoročnom ugovoru o nabavci gasa, ali da nema prava da govori o elementima dok taj dokument ne bude potpisan.

„Mogu samo dve stvari da kažem, predsednik Putin je rekao da ćemo biti zadovoljni. I drugo, elementi o kojima smo razgovarali govore nam da ćemo imati izuzetnu cenu i nakon tih šeset mesci. I cenu i povećanje obima“, dodao je Vučić.

On je rekao da je Srbija, „zahvaljujući prijateljstvu“ Putina, uštedela više od 300 miliona evra, koliko bi izgubila za šest meseci po berzanskoj ceni gasa, i dodao da je dobila i sigurnost snabdevanja.

„Imali smo krizu prethodnih dana, brže smo trošili gas iz Banatskog Dvora. Imali smo rezerve gasa za 15 dana, ovako smo rešili problem. Ovo je za nas kao spas. Nećemo imati probelma ni sa strujom ni sa gasom, ni sa grejanjem i ukupnim snabdevanjem. Mnogo nam je pomogao predsednik Putin svojim odnosom“, kazao je Vučić.

Naveo je da je Putin prihvatio, iako je postojeći ugovor pred istekom, da Srbiji pod istim uslovima prodaje gas, „u zimskim mesecima i to kada je cena gasa najviša u istoriji“.

Dodao je da je to bio njegov predlog koji je Putin prihvatio.

„Rekao sam vam da nisam siguran da bih prihvatio svoj predlog da sam Putin, ali je on prihvatio. Bio je više nego fer, rekao sam kapa dole i veliko hvala“, naveo je Vučić.

Vučić je najavio da će u decembru sa Putinom putem video veze zajedno otvoriti termoelektranu toplane Pančevo, gde će se trošiti izmedju 300 i 350 miliona kubnih metara gasa na godišnjem nivou.

„Time dobijamo značajan resurs i za grejanje i za stvaranje električne energije“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je danas imao jedan od najdužih sastanaka sa Putinom sa kojim se ranije sreo 18 puta.

„Tri sata smo bili sami. On je imao oko 90 pitanja za mene, iz različitih oblasti. Ja sam imao deset tačaka, ali su one obimnije“, kazao je.

Naveo je da je Putin prihvatio njegov poziv i potvrdio da će doći u Srbiju izmedju maja i septembra sledeće godine.

„Rekao je da misli da smo razgovarali kao veoma bliski prijatelji. Rekao mi je da budem siguran da Srbija neće biti ostavljena na cedilu u stvarima oko kojih Rusija može da pomogne“, naveo je Vučić.

On je kazao da je sa Putinom razgovarao i o kosovskom problemu, situaciji u celom regionu, i pritiscima na Beograd.

„Više je on mene pitao oko Kosova. Rusija će nastaviti da vodi odgovornu politiku podržavanja normi medjunarodnog javnog prava. Razgovarali smo i o situaciji u celom regionu, vrlo temeljno i detaljno, o svim spoljnim uticajima koji postoje, o tome kako neki medjunarodni faktori posmatraju Srbiju, o pritiscima sa kojima se suočavamo“, rekao je Vučić.

Predsednik Rusije poželeo je Vučiću uspeh na narednim izborima u aprilu.

Komentari

Vaš komentar