Mali sa Sijartom – dogovorena kupovina i skladištenje gasa sa Mađarskom

Biznis 10. jun 202211:54 > 14:1924 komentara

Ministar finansija Srbije Siniša Mali kazao je da je sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom potpisao "važne sporazume i ugovore koji građanima garantuju bezbedno snabdevanje gasom".

Rekao je da je dogovorena kupovina i skladištenje gasa sa Mađarskom. Prema njegovim rečima, od 1. oktobra Srbija će moći da povlači gas iz dva skladišta ukupne zapremine 500 miliona kubnih metara.

„U potpunosti ćemo obezbediti potrebne količine gasa“, rekao je Mali.

Mali je rekao da će gasni aranzman biti finansiran delom sredstvima vlade, a delom iz kredita.

Odgovarajući na pitanja N1, Mali je rekao da će Srbija u ponedeljak uplatiti 65,7 miliona evra, a o ukupnoj ceni aranžmana nije hteo da govori.

Sijarto je kazao da će Srbija preko Mađarske i u njoj skladistiti 500 miliona kubnih gasa.

„Tokom krize u oblasti energetike izazvane ratom u Ukrajini naročito je bolno što se ne govori o ceni nego da li ćemo nabaviti dovoljne količine energenata“, rekao je Sijarto.

Kazao je i da je dogovoreno da se povezu dva tržista električne energije, čime se povećava ovo energetsko tržiste i ubrzava razmena električne energije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe se sastao sa Sijartom i nakon toga ocenio da je nesmetani tranzit energenata još jedan dokaz izuzetne, odgovorne i prijateljske saradnje Srbije i Mađarske.

Vučić je, kako je objavljeno na njegovom zvaničnom Instagram nalogu, rekao da je sa Sijartom razgovarao o situaciji u regionu i istakao potrebu za još bližom saradnjom u oblastima energetike i zajedničkim infrastrukturnim projektima, kao i konkretnim koracima u cilju njihove realizacije.

Potvrdio je, kako je navedeno, iskreno i trajno opredeljenje Srbije da unapređuje odnose sa Mađarskom, koji su sada na „najvišem istorijskom nivou“, zahvaljujući posvećenosti premijera Viktora Orbana i njegove vlade bilateralnoj saradnji.

„Ministru Sijartu i premijeru Orbanu sam zahvalio na doslednoj i snažnoj podršci Mađarske evrointegracijama Srbije, koju ističu uvek i na svakom mestu“, zaključio je Vučić.

Komentari

Vaš komentar