Vučić: Srbija ima problem sa obezbeđivanjem goriva, zabrana izvoza dizela

Biznis 06. jul 202212:50 > 13:3456 komentara
Gorivo, benzin, benzinska pumpa, točilica za gorivo
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija trenutno ima velike probleme sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela, ali i benzina, za potrebe građana. On je najavio zabranu izvoza dizela, kako bi ga bilo dovoljno za naše građane.

Vučić je ukazao da Srbija nema ni malo domaće nafte i podsetio da NIS nije u većinskom vlasništvu države.

„U potpunosti zavisimo od uvoza. Dodatni problem je što Srbija gotovo 100 odsto onoga što prerađuje u benzin i dizel prerađuje u rafineriji u Pančevu, ali šaljemo Bosni i Hercegovini oko 30.000 tona, za Republiku Srpsku oko 22.000 tona. Šaljemo i u Bugarsku i u Rumuniju“, kazao je on prilikom obilaska sela Radaljevo kod Ivanjice.

Prema njegovim rečima, zato će država na sedam dana zaustavili izvoz dizela da bi ga bilo za ljude u Srbiji.

„Gledamo da se ne povećava cena da bi smo štitili primanja ljudi i da bi bila niža inflacija, ali stvarno to ne zavisi od nas“, rekao je on.

Vučić je naveo da Srbija prati dva nivoa cene nafte, jedan sirove BRENT nafte, gde je cena snižena sa 113 na 104 dolara po barelu, dodavši da više prati kotacijsku cenu, po kojima kompanije prodaju naftu na Mediteranu.

„Imamo tu puno problema, jer ako ne dopustite višu cenu nećete imati dizel i vlasnici će zatvarati pumpe kao što se sada dešava u Hrvatskoj“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, neće biti poskupljenja goriva ukoliko ne bude povećana cena sirova nafte, pa neće moći da raste ni kotacijska cena, ističući da to ne zavisi od Srbije.

Podsetio je i da cena gasa danas iznosi 1.730 dolara za 1.000 kubika gasa na TTF berzi, što košta više od 2.100 dolara kada se uračuna plaćanje posrednika i transporta.

Vučić je naveo i da je cena struje sada na berzi 360 evra po megavatu, a da je domaćinstva u Srbiji plaćaju oko 41 evro, a industrija 75 evro po megavetu, „što mnogo niže od tržišne cene i ubedljivo nanjniže u Evropi“.

„Mi i dalje nismo povećali cenu gasa, koja je nerealno niska i za preduzeća i za domaćinstva. Svaki dan koji prođe u ovoj drugoj polovini godine, a da nemamo havarije i isključenja struje, gasa, spaseni smo“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je još jednom rekao da Srbiju čeka „ne laka zima“ i da građani moraju da znaju da „stvari postaju gotovo nemoguće“.

Vučić je tokom posete Ivanjici rekao da će za četiri meseca tokom zime biti možda potrebno šest milijardi evra samo za kupovinu gasa i da je to čak „smanjena cena“, što je bukvalno pola budžeta Srbije.

Rekao je da ne zna koja će to zemlja moći da izdrži i da građani moraju da imaju u vidu „razmere katastofe“.

Vučić je, tvrdeći da je realna tržišna cena struje devet puta veća od one koje plaćaju građani Srbije, ocenio da povećanje cene od šest do osam odsto ne bi bilo strašno, ali da to „malo znači, skoro ništa“, dok povećanje od 100 odsto „sirotinja ne može da plati i ode inflacija u nebesa“.

Komentari

Vaš komentar