Vučić: Tražiću od Vlade da državnu pomoć dobiju i velika preduzeća

Biznis 09. feb 202112:58 > 13:0235 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednika Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će od Vlade tražiti da državnu pomoć u ublažavanju krize izazvane pandemijom korona virusa dobiju i velika preduzeća.

On je posle učešće na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope rekao novinarima da će paket državne pomoći biti predstavljen u četvrtak ili petak, a da je njegov predlog da pomoć, pored malih i srednjih preduzeća dobiju i velike kompanije koje zapošljavaju više od 500 ljudi.

„Pomoć neće moći da dobiju samo banke i finansijske institucije“, kazao je Vučić.

Dodao je da je njegov predlog da u novom, trećem paketu, sektorska pomoć ponovo bude obezbeđena za turističke agencije, vodiče i hotelijere.

„Turistički sektor bi tako dobio za 40 odsto veću pomoć nego ostali sektori“, rekao je Vučić.

On je najavio i da će biti dodatne pomoći odbojci, rukometu i vaterpolu, na prvom mestu, ali da će država pomoći i košarci i fudbalu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije sa Kinom on je istakao da je u porastu trgovinska razmena dve zemlje i da je izvoz robe iz Srbije u Kinu povećan 50 puta u odnosu na 2010. godinu.

Podsetio je da su dve kompanije čiji su vlasnici kineske firme medju najvećim izvoznicima u Srbiji, a da je nedavno potpisan ugovor sa kineskom kompanijom CRBC koja će graditi kanalizacione sisteme i postrojenja za odlaganje čvrstog otpada u 65 lokalnih samouprava u Srbiji, a vrednost posla je 3,2 milijarde evra.

Komentari

Vaš komentar