Vučić: U energetiku potrebno uložiti do 33 milijarde € u narednih 15-20 godina

Biznis 17. nov 202211:2232 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbiji za ulaganja u energetski sektor prema predlogu norveških stručnjaka trebati od 16-17 milijardi evra do 32-33 milijarde evra za narednih 15-20 godina.

On je na regionalnoj konferenciji „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“ u organizaciji ambasada Norveške u Beogradu i Sarajevu, rekao da je Srbija upala u strukturne probleme.

Povezane vesti

„Nije reč samo o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već o tome da postoji staromodni pristup, stare tehnologije u termoelektranama, a ničeg novog nema ni u hidropotencijalima. I dalje nismo u poziciji da povećamo procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji“, rekao je Vučić.

Istakao je da to znači da će morati da se „sprovedu reforme i promene navike i zato je Srbija počela da moli Britance i Norvežane“.

„Norveški prijatelji su bili od velike pomoći i imaju kratkoročni, srednjoročni i dugoročni predlog za energetski sektor sa prioritetima. Moraćemo to da uradimo što pre, inače ćemo da se suočimo sa katastrofom. Moraćemo u energetski sektor da uložimo u narednih 10-20 godina od 16-17 milijardi evra do 32-33 milijarde evra“, rekao je Vučić.

Dodao je da nema važnijeg sektora od energetike, osim zdravstva, i da u regionu između Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine treba da se bolje povežu prenosni sistemi, izgrade gasni interkonektori i povežu naftovodi.

Teško držati javne finansije pod kontrolom

Istakao je da će u ovim vremenima biti teško da se javne finansije drže pod kontrolom.

„Sa Međunarodnim monetarnim fondom smo pripremili budžet za 2023. godinu i predviđen je deficit od 3,3-3,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) što je relativno dobro, ali gotovo 45 odsto toga ide na rashode za snabdevanje energentima“, rekao je Vučić.

Dodao je da će se danas potrošiti 2,5 miliona evra za uvoz struje „što pokazuje da ‘krvarimo’ jer to nije sitniš, nego veliki novac kada se izračuna na mesečnom nivou, a biće još gore tokom zime“.

„Moraćemo da promenimo strukturu energetskog sektora koji će dobiti više obnovljivih izvora, ali moraju da se unaprede i termo i hidropotencijali“, rekao je Vučić.

Naglasio je da cene energenata ubuduće neće moći da budu socijalna kategorija političarima kako bi laskali ljudima, a da se uništavaju srednja i mala preduzeća.

Komentari

Vaš komentar