Vučić u Grčkoj na izgradnji terminala za LNG: Hvala EU, projekat važan za Balkan

Ekonomija 03. maj 202213:58 > 15:47 92 komentara
Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na svečanom početku izgradnje terminala za tečni prirodan gas (LNG) u Aleksandrupolisu, u Grčkoj, da je to važno "za celu regiju, ceo Balkan", navodeći da je kao i mnogi drugi bio skeptik verujući da će za tako nešto trebati godine.

Počitajte još:

„Sada kada pogledam da je ovo urađeno, veoma smo zahvalni i spremni smo da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti. Treba da poboljšamo gasnu infrastukturu u našoj zemlji i da gradimo sisteme za povezivanje sa bugarskim prijateljima, tada ćemo moći da prihvatimo velike količine gasa“, rekao je Vučić u govoru na svečanosti s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Vučić je istakao da je taj poduhvat važan za zemlje koje su u njega uključene, navodeći da je potrebno da nastave da „brinu jedni o drugima“, „duboko zahvaljujući“ Evropskoj uniji jer ga je značajno finansirala.

„Možemo mnogo da uradimo zajedno, trenutno je najveće energetsko pitanje. Nadam se da ćemo naći dobra rešenja za evropski i naš narod. Lepo je napraviti ceremoniju za javnost, ali je bitno da poboljšamo standard naših građana. Uz podršku EU uspećemo da to sve postignemo“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je na Instagram profilu buducnostsrbijeav zahvalio premijeru Grčke Kirjakosu Micotakisu što je pozvao Srbiju na događaj važan za ceo region i naveo da mu je izuzetna čast da prisustvuje obeležavanju početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu.

O opoziciji i sankcijama Rusiji, sastanku sa Šolcom, medijima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da poštuje stavove opozicionih partija o uvođenju sankcija Rusiji, ali da nije fer što te stavove nisu izneli pre izbora. Međutim, nije rekao kakav će stav Srbija zauzeti o tom pitanju.

„Izgleda da smo samo mi bili odgovorni i da samo ja nisam lagao narod. Nisam izlazio sa junačkim pričama, nisam se zaklinjao u nešto ‘nikada i nikada’, kao što nisam govorio ni da hoćemo, da bih dobijao zapadnu podršku, već sam govorio ono što mislim i rukovodio se interesima Srbije“, rekao je Vučić novinarima iz Srbije u Grčkoj gde je u poseti povodom početka izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Upitan o oceni medija u Hrvatskoj da je „sateran u ćošak“, Vučić je ocenio da oni „ne razumeju da je politika izbor“.

„S lakoćom mogu da izaberem njihovu stranu i bio bih hvaljen mnogo više nego svi oni, ali ovo je izbor Srbije da vodi nezavisnu politiku u interesu gradjana, a ne Brisela, Vašingtona ili Moskve“, rekao je Vučić i dodao da očekuje da takvu politiku Srbija vodi i u budućnosti.

Izneo je da „ima tremu“ pred put u Berlin i da se „plaši razgovora“ s novim nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, jer, kako je rekao, „ne očekuje da će razgovor biti lak“.

Vučić je novinarima rekao i da je „lepo čuti“ da je Srbija napredovala na listi Reportera bez granica o slobodi medija, ali da „ne misli da to najvažnije“, jer „ima još mnogo da se radi: da se spusti polarizacija u medijima, da budemo otvoreniji za drugačije mišljenje – to je važno za nas i za demokratičnost društva“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare