Vučić za šećer krivi tajkuna, ekonomisti kažu – plaćamo danak ograničenju cena

Biznis 26. maj 202219:32 > 27. maj 2022 18:40 komentara

Šećera u prodavnicama malo nema, malo ima. Danas stižu nove količine, da popune rafove koji su juče bili prazni. Državni vrh uverava - ima svega, a za nestašicu krivi tajkuna. Ekonomisti kažu da je odgovorna država, koja plaća danak ograničenju cene namirnica.

U pojedinim prodavnicama u zemlji juče na policama nije bilo šećera u pakovanjima od jednog kilograma.

POVEZANE VESTI:

Predsednik Aleksandar Vučić uverava – ove robe biće dovoljno, i više od toga.

„Već danas je u radnje stigla dodatna količina 260 tona, spremili smo još 250 tona, sad jedino ako će neko šećer da jede i ništa drugo“, rekao je Vučić.

A kako smo stilgi do toga da rafovi budu prazni? Ekonomska novinarka Ivana Pavlović kaže zbog mera Vlade da ograniči cene.

„Posle nekoliko meseci primene ovih mera koje su krenule kao odgovor na dešavanja u Ukrajini, pa su ušli u izbore, a izbori su završeni, pa vidimo prve posledice ovakve ekonomske politike Vlade“, navodi ona.

Predsednik, međutim, upire prstom u nekog drugog.

„Imali smo probleme sa jednom firmom iz Kolubarskog okruga i sa jednim tajkunom i još nekim ljudima“, naveo je Vučić.

Tajkune ne imenuje, kaže ima ko će se baviti time

„Baviće se time i BIA i državni organi i građani će imati dovoljno šećera, brašna, soli, ulja, svega…“, najavio je predsednik.

Mlinari traže da im država isplati razliku u ceni

Propustio je, međutim, da kaže da su nezadovoljni i mlinari. I oni kao i ekonomisti ističu da je problem ograničavanje cene.

Zdravko Šajatović iz Udruženja mlinarske, pekarske i testeničarske industrije Srbije „Žitounija“, sada traži da im država isplati razliku između realne cene brašna i one koja je uvedena ograničenjem cene ove robe u novembru.

„Tražimo da nam država nadomesti razliku između redovne i tržišne cene. To za februar, mart i aprili iznosi 240 miliona dinara“, ističe on.

Mlinari upozoravaju da će ako im država ne isplati novac morati da smanje isporuke brašna u pakovanjima do pet kilograma, ali predsednik još jednom poručuje – biće svega

„Jedino što molim ljude je nemojte baš da ređate 100 kila svega, besmisleno je. Kao što su ljudi ređali brašno, ne može brašno da stoji godinama, znate“, savetuje Vučić.