Vučićeva računica: Od „imamo dovoljno struje“ do uvoza uglja iz Indonezije

Ekonomija 04. sep 202219:20 56 komentara

Iz dana u dan - menjaju se izjave zvaničnika po pitanju snabdevanja strujom. Pre skoro godinu dana, sam predsednik Aleksandar Vučić je uveravao građane da ne treba da brinu i da ni jedan megavat neće biti uvezen. Poslednjih dana na gotovo svakom javnom dešavanju ili konferenciji za medije - čuju se drugačije poruke.

Na gotovo svakom koraku priča se o struji. To je glavna tema i liderima regiona, koji kažu da zabrinuto dočekuju zimu. Za struju su zabrinuti i dok degustiraju vina.

Povezane vesti

„Kako ćemo mi da izdržimo plaćanje struje Dimitre?“, pitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog dok je degustirao vino na Međunarodnom sajmu vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“. Na to mu je Kovačevski odgovorio da će „to da bude najteže“, s čim se i Vučić složio.

Ali, pre manje od godinu dana predsedniku nije bilo tako teško. Dok je obilazio početak gradnje Dunavskog koridora – građanima je obećao energetsku sigurnost.

„Otvaramo blok od 650 megavata TENT B1, imaćemo mnogo struje, imaćemo dovoljno za sve naše potrebe, nijedan megavat da ne uvezemo, a malo ćemo i da skupljamo, ja volim da imamo u rezervama“, kazao je Vučić u novembru prošle godine.

Da su rezerve pune, predsednik je ponovio i šest dana kasnije prilikom obilaska TENTA u Obrenovcu.

„Očekujemo da na mreži bude ovih novih 650 megavata, od tog trenutka Srbija ima dovoljno električne energije za svoje potrebe, ne moramo da plaćamo po 200 evra po megavatu struju kao što je danas na tržištu i kao što to moraju i Sverena Makedonija i Crna Gora i Albanija“, kazao je Vučić u Obrenovcu.

Krajem avgusta ove godine Vučić je, međutim, kazao da smo 29. avgusta „uvezli nešto više od četiri gigavata električne energije i to nas je koštalo 2,4 miliona evra, po 530 evra po megavat satu smo plaćali juče, dakle…“

Ono što se sada plaća 530 evra, za Srbiju je pre samo deset meseci, po mnogo manjoj ceni, značilo strujni udar koji ne bi preživela.

„Jeste vi normalni ljudi bre 50 posto treba da uvozimo po ceni od 230, 240 evra po megavatu, mi onda da lepo stavimo katanče, da zaključamo i da kažemo ova zemlja više ne postoji“, rekao je Vučić u novembru 2021. u Požarevcu.

A postoje li površinski kopovi ili su na njih stavljeni katanci? Predsednik najavljuje da državi sledi nabavka dva miliona tona uglja iz Indonezije preko Kine. Predstavnici sindikata objašnjavaju da je prošlogodišnja havarija u obrenovačkom TENT jasno pokazala kako stoje stvari.

„Mislim da će uvoza struje biti i siguran sam da će biti, jer Kolubara prosto nema dovoljno uglja da može da podmiri Termoelektranu Nikola Tesla da bi se proizvela domaća električna energija u dovoljnoj količini, situacija u Kolubari je takva da mi ne očekujemo da damo stopostotnu proizvodnju, onu koju smo mi navikli“, kaže Milan Đorđević iz sindikata radnika EPS.

Srbija ima dovoljno proizvodnih kapaciteta. Samo TENT raspolaže sa 3,3 gigavata električne energije, dok Kostolac ima jedan gigavat, ali je problem, što se godinama ne ulaže dovoljno i ne postiže produktivnost, kaže energetski stručnjak Miloš Zdravković.

N1

„U našim kopovima, oni su devastirani, jednostavno do srpskih termoelektrana ne stiže dovoljno uglja, a uglja imamo dovoljno, tog lignita za najmanje 50 godina, dokazanih rezervi za proizvodnju električne energije na ovom nivou, naše termoelektrane su i dizajnirane da rade na niskokaloričnom uglju, nedomaćinskim poslovanjem, kopanjem, nesistematskom eksploatacijom kopova, doveli smo TENT i Kostolac na kolena, ukazuje Zdravković.

Srbija je ranijh godina važila za stabilnog proizvođača električne energije. Struju je izvozila u više zemalja. Predstavnici države i dalje ne objašnjavaju kako je došla to toga da struju sada uvozi, već građanima preporučuju da štede i obećavaju da restrikcija neće biti.