Vučićeve najave o mađarskim nuklearkama: Vodi li to i ka privatizaciji dela EPS?

Biznis 11. okt 202221:43 19 komentara
Struja, poskupljenje struje, električna energija, eps, elektro privreda srbije, zastava, logo
N1

Najave Aleksandra Vučića da će u narednih šest godina u energetiku, koju je nazvao “krvotokom zemlje”, biti uložena značajna sredstva predstavljaju obećanja “na dugom štapu” jer su za to potrebne godine izgradnje, mnogo novca, a postoji bojazan da bi usled kompenzacija, koje je predsednik Srbije pominjao, Elektroprivreda Srbije morala da bude delimično privatizovana, smatra stručna javnost, piše Danas.

Govoreći na ovu temu predsednik Vučić je istakao da je sa mađarskim predsednikom Viktorom Orbanom razgovarao da Srbija postane suvlasnik u nuklernim elektanama Pakš 1 i Pakš 2 i da bi se to platilo novcem ili valorizovalo suvlasništvom u nekoj srpskoj kompaniji.

Nuklearka PAKŠ 1, čija je izgradnja počela 1974. godine, a završena 1987. godine, u svom sastavu ima četiri bloka ukupne snage 2.000 megavata i podmiruje polovinu potreba potrošača u Mađarskoj za električnom energijom. Njeno zatvaranje se očekuje između 2032. i 2037. godine.

Plan je da se izgrade još dva bloka ukupne snage 2.400 megavata koji bi činili novu nuklearnu elektranu PAKŠ 2. Projekat izgradnje nove nuklearne centrale vredan je oko 12 milijardi evra. Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosatom počela je sa radovima u septembru, izlivanje betona na objektu počeće na jesen sledeće godine a plan je da elektrana počne sa radom 2030. godine.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da je izgradnja nukelarke dugoročan proces te da bi u slučaju da Srbija postigne aranžman sa Mađarskom o suvlasništvu u PAKŠ 2 na struju iz nje potrošači u našoj zemlji mogli da računaju tek kada ona bude izgrađena.

„Što se tiče nuklearne centrale PAKŠ 1 radi se o veoma vrednom objektu i jedini način da Srbija uđe u njegovo vlasništvo a da Budimpešti za to ne plati visoku novčanu sumu je da joj primera radi ustupi deo vlasništva Elektroprivrede Srbije. To bi svakako bilo veoma loše za potrošače u Srbiji jer bi mađarski suvlasnik insistirao na većoj ceni struje koja je za građane još uvek socijalna kategorija. Ulaskom stranog partnera to bi se promenilo na uštrb individualnih potrošača“, navodi Gavrilović.

Ceo tekst pročitajte na portalu lista Danas.

Komentari (19)

Vidi sve komentare