Vučković: Iskrenost Srbije na putu ka EU mora biti potvrđena i sada, i ubuduće

Biznis 07. mar 202213:26 > 13:385 komentara

Kopaonik biznis forum je u znaku Agende 2030 i jedan od ciljeva održivog razvoja - cilj broj 16, kaže: mir i dobre institucije. Nadam se da će sa foruma poteći poruka da nam je mir neophodan i da će se Srbija zalagati da pregovori o miru što pre dobiju šansu i da se ratu vidi kraj - on je u  našem vrlo bliskom okruženju i mora na nas da ostavi posledice. Ono što je, međutim, važno je da treba da znamo da smo odredili kao strateški prioritet članstvo u EU i da naša iskrenost na tom putu mora biti potvrđena i u ovom trenutku, i u narednom periodu, kaže za N1 Nataša Vučković, direktorka fondacije Centar za demokratiju komentarišući izjavu ministra finansija da Srbija mora da bude između dva voza - onog koji polazi iz Rusije i onog koji ide iz Ukrajine, i da ne sme da se sukobljava ni sa kim. 

Nataša Vučković ističe da, mimo ekonomskih, kriza u Ukrajini može da ima i nekoliko posledica na političkom planu.

Pročitajte još:

„Trenutno smo u političkoj kampanji. Ova kriza je zakrilila druge teme. Postavlja se pitanje kako će učesnici kampanje odgovoriti na sve izazove koje ova kriza nameće. Jer, rat u Ukrajini stavio je u drugi plan sve druge teme koje su se građanima i strankama činile važnim“, ističe Vučković.

Drugo pitanje je, dodaje, kako će kriza na srednji rok uticati na društvo.

„Čini mi se da ćemo sigurno imati ekonomske posledice, a pre svega u segmentima ekonomije poput voćarstva i ratarstva – onoga što je usmereno na izvoz u Rusku federaciju. To će sada biti ugroženo zbog transportnih problema. Pitanje je kako će oni koji su ulagali u te sektore sada uspeti da spreče veću štetu“, istakla je ona, dodajući da će se značajan uticaj imati i energetska kriza.

Inflacija će, ukazano je na forumu, nastaviti da raste, a to će dovesti do još veće nejednakosti građana u našoj zemlji.

„Te se stvari uvek prelivaju na najsiromašnije. Dva miliona ljudi u Srbiji je siromašno, u riziku od siromaštva ili je u socijalnoj isključenosti. Oni će biti najviše ugroženi odmah, ne moramo da ćekamo efekte krize. Veoma je važno da politika bude fleksibina. Nedostaje nam strateški pravni okvir – strategija za smanjenje siromaštva, strategija za socijalnu zaštitu, novi zakon o socijalnoj zaštiti“, ukazuje Nataša Vučković.

Veoma je važno, dodaje, da Srbija pokaže iskrenost u posvećenosti svojoj evropskoj orijentaciji.

„I da sve oblike saradnje sa EU zadržimo… To će biti veliki zadatak za Vladu Srbije, jer veliki broj fondova značajno doprinosi i našoj poljoprivredi, unapređenju ekonomije, preduzetništva…“, istakla je sagovornica N1.

Komentari

Vaš komentar