Vujović: Novac od zelenih obveznica uložiće se u kapitalne ekološke projekte

Biznis 17. sep 202116:2411 komentara
Izvor: N1

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je emitovanje prve zelene evroobveznice na međunarodnom tržištu u vrednosti od milijardu evra namenjenih za ekološke projekte, pokazatelj posvećenosti Srbije ulaganjima u zaštitu životne sredine i ispunjavanju ciljeva Zelene agende.

Pročitajte još:

Sredstva od izdatih obveznica će, kako kaže Irena Vujović, biti upotrebljena za finansiranje i refinansiranje kapitalnih zelenih projekata, kao što su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže, postrojenja za prečišćavanje vode za piće, prikupljanje, prerada i reciklaža otpada, ulaganje u obnovljive izvore energije, očuvanje biodiverziteta, prevenciju zagađenja i druge projekte koji su važni za podizanje standarda životne sredine i bolji kvalitet života građana.

„Ekologija je jedan od glavnih prioriteta Vlade Srbije i prva smo zemlja u regionu koja je na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala zelene evroobveznice i time obezbedila finansiranje ekoloških projekata po veoma povoljnim uslovima. Ovo je velika stvar za Srbiju, jer investicijama u zaštitu životne sredine, osim što rešavamo višedecenijske probleme u našoj zemlji, osiguravamo i čistiju budućnost za buduće generacije“, rekla je Vujović.

Ministarka je podsetila da je budžet resornog ministarstva ove godine već uvećan za četiri milijarde dinara i dodala da je obezbeđivanje dodatnih sredstava za ekološke projekte na međunarodnom tržištu potvrda najvećih ulaganja do sada u tu oblast.

Komentari

Vaš komentar