YUTA: Ukinuti PCR test za vakcinisane strance

Biznis 12. maj 202111:253 komentara
Izvor: N1

Turističke agencije u Srbiji još nisu dobile odgovor države na zahtev da se dozvoli ulazak turističkih brodova, kruzera u Srbiju, a na 16 poseta čekaju četiri broda turista, rekao je član Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Vladimir Vlaho.

On je rekao da je zahtev za ulazak kruzera Kriznom štabu za borbu protiv koronavirusa i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija upućen pre dva i po meseca, a da se skoro svaki dan telefonom podsećaju da odgovore.

„Srbija traži da se turisti testiraju PCR testom, iako je na tim brodovima 99 odsto starih ljudi koji ne bi ni mogli da uđu na brod da nisu vakcinisani“, rekao je Vlaho, koji je suvlasnik turističke agencije „Sabra“.

Dodao je da PCR test košta 80 evra i da i kada bi stranci hteli da plate ne mogu da sačekaju rezultat, jer se u Srbiji zadržavaju svega nekoliko sati.

Srbija zbog toga, kako je rekao, ima ogromne gubitke, jer je na svakom brodu od 250 do 300 turista, a to je ukupno 15.000 do 16.000 stranaca koji bi povećali turistički prihod luka, muzeja, restorana, turističkih agencija, vodiča i na kraju i kulturno-umetničkih društava koja se angažuju za doček.

On je rekao da je Srbija do nedavno zabranjivala ulaz i svojim državljanima, bez PCR testa bez obzira što su vakcinisani, pa je pred prvomajske praznike ukinula tu obavezu za državljane, ali ne i za strance.

Vlaho je rekao da je, pre pandemije, u Srbiju 2019. uplovilo oko 500 brodova.

Komentari

Vaš komentar