Za godinu smo uvezli 909 tona pirotehnike: Najviše iz Kine, pa Albanije, Italije

Ekonomija 25. apr 202209:14 23 komentara
Shutterstock

Nijedna proslava praznika u Srbiji ne može, u poslednje vreme, da protekne bez vatrometa. Nešto što je do skoro bilo rezervisano samo za dočeke Nove godine, sada se praktikuje i za proslave verskih ali i "ličnih" praznika - od rođendana do obeležavanja rođenja deteta. Pre pet godina, kako je za portal N1 potvrđeno u Republičkom zavodu za statistiku, Srbija je za 12 meseci uvezla 563 tone pirotehničkih proizvoda za vatromete, dok je prošle godine ova količina dostigla 909 tona. Međutim, i tokom ovih pet godina bilo je "uspona" i "padova" kada je reč o količinama koje su ušle u zemlju.

Srbija je iz Kine prošle godine uvezla čak 888 tona pirotehničkih sredstava.

Iz Albanije nam je stiglo 17 tona, a iz Italije i Španije po dve tone, pokazuju podaci koje je portalu N1 dostavio RZS.

Kada se uračunaju i vatrometi pristigli iz Velike Britanije, Slovačke Češke i Holandije, dođe se do 909 tona pirotehnike, vredne 1,4 miliona evra, koliko je lane ušlo u našu zemlju.

Doduše, uvoz iz Britanije zabeležen je u vrednosti od svega – 24 dinara, a iz Slovačke 35 dinara, pa se računa da je uvoz u evrima iz ovih zemalja bio – nula.

RZS

Tokom prve pandemijske godine -2020 – uvezli smo 686 tona pirotehničkih proizvoda za vatromete, za iznos manji od milion evra (937.000 evra).

Glavna zemlja uvoza i tada je bila Kina, a uz nju – Italija sa jednom tonom pirotehničkih proizvoda.

Iz Holandije 81 dinar

Interesantno je da je zvanična statistika tokom 2020. zabeležila i uvoz ovih proizvoda iz Holandije, ali u vrednosti od svega 81 dinar, odnosno – kako se zvanično vodi – jednog evra.

Pre pandemije, uvoz je bio veći – 887 tona tokom 2019. godine i to gotovo sve iz – Kine. Količine uvezene iz Italije i Holandije bile su zanemarljive i vredne svega tri, odnosno jedan evro.

Tokom 2018. zabeležen je uvoz ovih proizvoda samo iz Kine i to u količini od 901 tonu, vredan 1,216 miliona evra. To je bio značajniji rast – za čak 60 odsto, u odnosu na 2017. godinu kada je iz Kine, Italije, Češke, Nemačke i Britanije u Srbiju uvezeno 563 tone pirotehničkih proizvoda za vatromete. Ovaj uvoz je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2017. plaćen 639.000 evra.

Koliko košta

Uvoz pirotehničkih proizvoda za vatromete u 2021. godini plaćen je 1.446.000 evra. Deo toga svakako čine i vatrometi koji su tokom dočeka Nove godine osvetljavali prestonicu i druge gradove Srbije.

Koliko je pojedinačno izdvojeno novca za koji vatromet – detalji su koji nisu obelodanjeni pojedinačno.

Kao što je N1 već pisao, Beograd je vatromet ispred Skupštine platio pet miliona dinara, odnosno oko 42.500 evra – koliko stoji u odluci o dodeli ugovora koja je doneta dva dana pre novogodišnje proslave – 29. decembra 2021.

Kupljeno je, podsetimo, više od 11.000 boks baterija (pojedinačnih patrona), kao i po nekoliko stotina drugih vrsta vatrometa i pirotehničkih sredstava kao što su rimska sveća, bombe različitih efekara, kao i kompleti kometa.

Koliko je bio vredan posao organizovanja drugog vatrometa – na području Beograda na vodi – nije poznato, pošto je to platila, prema saznanjima N1, privatna firma – „Beograd na vodi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare