Za koga poskupljuje, za koga pojeftinjuje porez pri kupovini polovnjaka

Ekonomija 24. nov 202114:54 > 14:56 28 komentara
Shutterstock

Kada počne primena zakona koji se trenutno nalazi pred poslanicima u Skupštini, osnovica za oporezivanje pri kupovini polovnih vozila više se neće utvrđivati iz kataloga, već će zavisiti od tri parametra: starosti, kubikaže i snage. Poreska stopa ostaje 2,5 odsto, ali novi vlasnik više neće morati da čeka na rešenje od Poreske uprave kako bi automobil preveo na sebe, već će se namet plaćati kroz takozvano "samooporezivanje". Prve računice pokazuju da će porez na prenos aposlutnih prava biti manji nego sada kada je reč polovnjacima mlađim od 10 godina, dok će se kod starijih uvećati. To ipak, prema mišljenju sagovornice portala N1 Romane Ranković sa sajta Polovniautomobili.com, neće biti toliko veliki iznosi da bi kupac odustao od kupovine.

Izmenama Zakona o porezima na imovinu menja se i način obračuna poreza na prenos apsolutnih prava koji se plaća kada se polovna vozila kupuju i prodaju između građana. Država od 31. marta iduće godine, za kada je predviđeno da zaživi novi način oporezivanja, više neće prodavca polovnjaka posmatrati kao poreskog obveznika u ovoj transakciji, već – kupca.

Pročitajte još:

Osnovica za oporezivanje neće biti tržišna vrednost automobila iz kataloga, već će se računati po zakonom utvrđenoj formuli.

„Prema tim izmenama osnovicu poreza na prenos neće više činiti vrednost vozila iz kataloga AMSS, već vrednost koja se utvrđuje na osnovu radne zapremine, snage motora i koeficijenta starosti vozila, a po formuli: (320 X radna zapremina + 6400 X snaga motora) X koeficijent starosti vozila. Koeficijent starosti vozila smanjuje se sa godinama starosti vozila, a najveće umanjenje, odnosno najniži koeficijent starosti odnosi se na vozila preko navršenih 10 i više godina starosti“, kaže za portal N1 Romana Ranković, menadžer za odnose sa javnošću sajta Polovniautomobili.com.

To znači, kako objašnjava, da neće biti daljeg umanjenja poreza za vozila preko navršenih 10 godina starosti.

„Isto pravilo važi i kod AMSS kataloga, samo što je granica na 14 godina i dva meseca – nakon toga više nema umanjenja vrednosti po osnovu starosti. Inače, kod AMSS kataloga se kao početna vrednost uzima cena po kojoj je auto prodavan kao nov u Srbiji ili po nemačkom „švake“ (Schwacke) katalogu“, objašnjava naša sagovornica.

Koliko ko plaća

Pošto se više neće uzimati vrednost vozila u obzir, već kubikaža, snaga i koeficijent starosti, do promena u visini poreza na prenos će definitivno doći, ali nemoguće je, navodi sagovornica portala N1, generalizovati čitavu priču.

„Međutim, na osnovu dostupnih podataka očekuje se da će se umanjiti porez na prenos uglavnom kad su u pitanju vozila mlađa od 10 godina, dok će se kod starijih uvećati. Time se destimuliše kupovina starijih automobila, mada nije reč o toliko velikim iznosima novca da bi se neko predomislio po pitanju kupovine“, navodi Ranković.

Sa druge strane, razlika kod novijih vozila može da bude više nego osetna.

„Ovo je posebno značajno, imajući u vidu da je prosečna starost vozila u našoj zemlji 17 godina“, ukazuje ona.

Ona dodaje da je još jedan pozitivan aspekt izmene načina utvrđivanja poreza na prenos apsolutnih prava postojanje jasnih kriterijuma za utvrđivanje poreske osnovice, na osnovu kojih će građani čak i pre zaključivanja kupoprodajnog ugovora moći da utvrde tačnu visinu poreza koji je potrebno platiti.

Primeri konkretnih obračuna

Da bismo ilustrovali koliko će se, po novom zakonu, plaćati porez na prenos apsolutnih prava kod kupovine polovnjaka, za primer ćemo uzeti jedan od prodavanijih modela polovnih automobila.

„Prema analizi tima sajta Polovni automobili, porez na prenos apsolutnih prava za Renault Clio 1.5 dCi iz 2016. godine (1461 ccm, 66 kW), utvrđen na osnovu vrednosti vozila po katalogu AMSS iznosio bi oko 18.570 dinara, dok bi po novoj formuli bio manji, odnosno oko 13.350 dinara“, navodi sagovornica portala N1.

Ipak, za Renault Clio starije generacije i sličnih specifikacija, iz 2006. godine (1461 ccm, 66 kW) porez na prenos po katalogu AMSS bio bi oko 4.260 din, dok bi po novoj formuli iznosio oko 6.530 din.

Koliko iznose koeficijenti starosti

Osnovica za oporezivanje računa se po formuli: (320 X radna zapremina + 6400 X snaga motora) X koeficijent starosti vozila.

U nju se unosi radna zapremina motora vozila izražena u kubnim centimetrima, snaga motora u KW, dok je koeficijent starosti vozila preciziran zakonom.

Za polovnjake stare do, i preko jedne navršene godine starosti, računa se koeficijent od 100%.

Za vozila preko navršene dve godine starosti koeficijent je 90%, preko tri godine starosti 80%, preko navršene četiri godine 70%, preko pet navršenih godina starosti 60%.

Dalje, koeficijent od 50% računa se za polovnjake preko navršenih šest godina starosti, 45% za vozila preko navršenih sedam godina starosti, 40% za vozila preko navršenih osam godina starosti, 35% za vozila preko navršenih devet godina starosti.

Najniži koeficijent, od 10%, računa se za vozila preko navršenih deset i više godina starosti.

Dobijeni dinarski iznos predstavlja osnovicu za oporezivanje i porez se plaća po stopi od 2,5 odsto.

Sajt Polovni automobili objavio je okvirnu računicu za pojedine modele automobila određene starosti – koliko se sada plaća porez na prenos apsolutnih prava, a koliko će se plaćati počev od 31. marta iduće godine. Ovo su, kako se ukazuje – samo grubi primeri, uključujući i one iz AMSS kataloga, pa razlike u odnosu na primere iz prakse mogu da budu velike, u zavisnosti od starosti vozila (mesec i godina prve registracije), verzije, opreme…

Polovniautomobili.com