Za projekat rulne staze i parkinga za avione u Nišu – 13,8 miliona dinara

Biznis 15. feb 202217:09 > 17:114 komentara
konstantin veliki aerodrom niš 1
N1

Tri beogradske firme dobile su posao izrade projektno-tehničke dokumentacije za rulnicu na niškom Aerodromu Konstantin Veliki, navode Južne vesti. Posao će im biti plaćen 13,8 miliona dinara, a kako piše u dokumentaciji, oni bi trebalo da projektuju produžetak paralelne rulne staze i izolovanu poziciju za parkiranje aviona.

Posao su dobile firme VS infra Design, Elgra Vision i Neo Aerodromes Engineering koja će, kako piše, odraditi 80 odsto posla.

Pročitajte još:

Ova firma se, prema javno dostupnim podacima, specijalizovano bavi poslovima koji se tiču aviosaobraćaja i do sada je na svega nekoliko tendera sarađivala sa Aerodromom Nikola Tesla, pišu Južne vesti.

Kompaniji VS Infra Design, prema zvanično dostupnim podacima, ovo je prvi tender na kojem su dobili posao, a kompanija je osnovana 2019. godine.

Najstarija u celoj priči je Elgra vision koja postoji od 2006. godine i već je dobila jedan posao u Nišu kao deo konzorcijuma oko slovenačke Resalte koja je već trebalo da počne sa modernizacijom javnog osvetljenja na niškim ulicama.

Ove tri kompanije bile su jedini ponuđač na tenderu koji su raspisali Aerodromi Srbije, a njihov posao biće vezan za rulnicu i parking za avione na niškom aerodromu.

Cilj izrade predmetne tehničke dokumentacije je izgradnja produžetka paralelne rulne staze i izolovane pozicije za parkiranje vazduhoplova na aerodromu Konstantin Veliki Niš.

„Svrha izrade tehničke dokumentacije je povezivanje različitih delova aerodroma – platforme, rulne staze na platformi (Apron Taxiway) i poletno-sletne staze (prag 11), u cilju razvoja vazdušnog saobraćaja na aerodromu i proširenja njegovih kapaciteta, uz što kraće zadržavanje aviona na poletno-sletnoj stazi, odnosno što brži izlazak na poletno-sletnu stazu i ispunjenje zahteva sa aspekta bezbednosti“, piše u dokumentaciji.

Potrebno je i da rulna staza i izolovana parking pozicija svim svojim karakteristikama omogućavaju prihvat najvećih vazduhoplova (kodnog slova E) uz uspostavljanje preduslova za najviše standarde bezbednosti saobraćaja i procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i stvari.

Kodno slovo E imaju avioni tipa Airbus 330 i 340, kao i Boing 747 i 777.

Paralelna rulna staza i izolovana parking pozicija bi trebalo da čine kontinuitet sa proširenim novoprojektovanim delom platforme i paralelne rulne staze i da se uklope u novi i prošireni objekat terminalne zgrade. Tek nakon izrade projektne dokumentacije trebalo bi da se raspiše tender za izbor izvođača radova, navode Južne vesti.

Komentari

Vaš komentar