Za Vučića velika vest i otvaranje prodavnice, a šta građanima znači Luj Viton

Ekonomija 10. apr 202410:12 106 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je najavio dolazak luksuznog modnog brenda "Luj Viton" (Louis Vuitton) u Srbiju, odnosno Beograd na vodi.

„Da budem sasvim iskren, mi se nadamo do 2026. konačno i Luj Viton dođe u Srbiju, u Beograd na vodi, i onda smo rešili sve te probleme“, rekao je Vučić obraćajući se novinarima tokom svoje posete Parizu.

Zanimljivo je da se otvaranje jedne prodavnice najavljuje s vrha države i to prilikom posete stranoj zemlji.

A koliko je to značajna i velika vest, pitali smo građane:

„Meni u ovim godinama ništa ne znači, ako mladima znači… Sve što je novo dobro. Ja ne mogu da priuštim, drugi će možda moći, ko voli nek izvoli“, kaže jedan građanin.

„Mnogo znači, u 15. veku smo“, ironična je jedna građanka.

„Ti koji nose, isprljaće po ovom blatu Krnjače. Ja njemu ništa ne verujem, ne verujem ni da će doći Luj Viton. A i ako dođe – šta će nam, nek dovede neke koji će da zaposle ovaj narod i da ga propisno plate i da ga više ne izrabljuju kao jeftinu radnu snagu“, navodi jedan građanin.

„Dobro jeste ko može da priušti, a kod nas je teško da može da se priušti“, dodaje jedna građanka.

Luj Viton torbe, ženske, koštaju više od 1.000 evra.

Prosečna zarada (bruto) obračunata za januar 2024. godine u Srbiji je iznosila 132.372 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 95.836 dinara (817,7 evra po srednjem kursu NBS na dan 25. mart 2024.), objavio je Republički zavod za statistiku.

U Srbiji je zaposleno oko 2,3 miliona ljudi.

Od tog broja, stotine hiljada ljudi radi za minimalac (ministar Siniša Mali je jednom prilikom izjavio da je u pitanju 250.000, ali sindikati procenjuju da ih je oko 400.000) – ili za nešto malo više od minimalca koji iznosi oko 47.000 dinara.

Poznato je, međutim, da polovina zaposlenih radnika ne samo da ne može da ostvari prosečnu zaradu, već im je nedostižna i plata od oko 73.000 dinara. Naime, toliko iznosi medijalna neto zarada za januar 2024. godine – 73.733 dinara. To znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare