Zabranjeno rudarenje kriptovaluta na Kosovu, stručnjaci kažu – prebrza odluka

Biznis 17. jan 202220:244 komentara

Nakon proglašenja vanrednog energetskog stanja, na Kosovu je zabranjena priozvodnja kriptovaluta koja prema zvaničnicima opterećuje energetski sistem i troši mnogo energije. Kosovska policija je već počela akcije zaplene oprema koja proizvode kriptovalute širom Kosova, uključujući i sever gde građani ne plaćaju struju.

U naporima da uštedi struju tokom globalne energetske krize, kao i nedostatka unutrašnje proizvodnje u dovoljnim količinama, kosovska vlada je zabranila prozvodnju kriptovaluta, a kosovska policija je širom Kosova u nekoliko akcija već zaplenila više stotina mašina za rudarenje kriptovaluta.

Ovaj se korak obrazlaže time što, kako zvaničnici kažu, uređaji za rudarenje kriptovaluta troše mnogo struje.

Povezane vesti

„Bilo je neophodno preuzeti ovaj korak da se privremeno zaustavi rudarenje kriptovaluta kako bi poštedeli džepove građana jer se zbog zarade pojedinih povećava trošak i tako povećava teret koji ispaštaju svi drugi poreski obveznici“, kaže ministar finansija Hekuran Murati.

Eksperti tehnologije kriptovaluta smatraju da je ovo bila brza odluka vlade koja nije dobro analizirana, i da će biti teško da se lociraju svi oni koji rudare.

„Mislim da je ova odluka prebrza i trebalo je analizirati pre nego što je doneta, gde bi se definisalo bolje ko su ti proizvođači kriptovaluta kojima se zabranjuje rudarenje. Ukoliko bi svi proizvođači bili registrovani bilo bi moguće da se njihova delatnost zaustavi, ali pošto nisu registrovani, to je nemoguće, osim kada je proizvodnja velika“, kaže ekspert tehnologije kriptovaluta Milot Mehmeti.

Eksperti ističu važnost razlikovanja između rudarenja kriptovaluta za koje se ne plaća struja kao što je to slucaj severnog dela Kosova, i onih koji struju plaćaju.

„Za struju koja se zloupotrebljava godinama, plaćaju poreski obveznici, tako da mi kao kripto zajednica podržavamo korake da se zaustavi ono rudarenje kao sto je to slučaj na severa Kosova gde se ne plaća struja. Odluka nas izjednačava, sve one što zloupotrebljavaju struju ili je na neki način kradu sa onima koji plaćaju struju“, kaže Mehmeti.

Iako su celi region, ali i Evropa pogođeni energetskom krizom, niko do sad nije preduzeo ovakvu meru protiv proizvodnje kriptovalutama.

Koliki je broj onih koji su na Kosovu pogođeni ovom merom nije jasno.

Prema procenama eksperta, na Kosovu deluju desetine hiljada kriptomajnera.

Niko od njih za sada nije siguran da na njihova vrata policija nece zakucati. I to tako sve do kraja energetske krize.

Komentari

Vaš komentar