Zaštitnik privrednika: Školama jezika da se ne uvode fiskalne kase

Ekonomija 09. dec 202112:27 > 12:28 4 komentara
Unsplash/Aaron Burden

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije uputilo je zahtev Ministarstvu finansija da se šifra delatnosti 85.5 - ostalo obrazovanje, po kojom posluju i škole jezika, izuzme uredbom od obaveze korišćenja fiskalnog uređaja, kao što je to učinjeno sa ostalim delatnostima iz grupe sa šifrom 85, saopštilo je udruženje.

Novim zakonom o fiskalizaciji predviđeno je da obavezu izdavanja fiskalnih računa ima i šifra delatnosti 85.5 – ostalo obrazovanje. Pod ovom šifrom su registrovani subjekti koji se bave edukacijom kao što su škole jezika, škole web dizajna i slično što je od izuzetnog značaja za društveni i ekonomski razvoj“, ukazuje udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Pročitajte još:

Uvođenje fiskalnih uređaja ovoj vrsti delatnosti je, kako se navodi – besmisleno.

„Besmisleno je iz razloga što se uplate već vrše virmanski uplatnicama, m-bankingom i e-bankingom, edukacija se često održava kod korisnika na raznim lokacijama, zbog korone se često prelazi na onlajn bez fizičkog kontakta sa korisnicima, prihoduje se svega devet do deset meseci zbog raspusta“, navode u udruženju.

Izdavanje fiskalnog računa u momentu koji se ne poklapa sa momentom prijema uplate uvodi, kako se ističe u saopštenju – u prekršaj i pravnu nesigurnost.

„Kada na primer uplata legne preko računa danas u 10 časova, a evidentirana je sutradan kad se vidi na izvodu. To izlaže privrednika visokim kaznama“, upozorava udruženje.

U saopštenju se navodi da se udruženju javilo mnogo privrednika iz ove delatnosti.

„Obavestili su nas da će biti primorani da zatvore svoje legalno registrovane škole i da pređu na crno tržište što će i korisnicima odgovarati jer će naknada neopterećena mnogobrojnim nametima biti niža. Za dobar privredni ambijent potrebno je da obaveze i nameti budu logični i racionalni“, ukazalo je udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Podsetimo, pravo da ne evidentiraju promet preko fiskalnih kasa od 1. maja (prvobitno predviđeni rok je bio 1. januar) iduće godine gube frizeri, kozmetičari, pogrebnici i većina preduzetnika-paušalaca koji sada ne moraju da imaju ove uređaje. Privilegiju da rade bez onlajn fisksalnih kasa i dalje zadržavaju taksisti i advokati, zatim veterinarske delatnosti, javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar deo finansijskih usluga, obrazovanje, ali bez dela pod šifrom 85.5 koje podrazumeva ostalo obrazovanje – među kojima je i učenje jezika, obuka za rad na računaru, za šta će biti potrebne fiskalni uređaji.

Nove fiskalne uređaje, zbog uvođenja e-fiskalizacije, moraće da imaju i kladionice, kockarnice, ali i muzeji, galerije, oni koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima i brojne druge delatnosti koje su trenutno oslobođene ove obaveze.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare