Zatvaranje ventila za gas – u Srbiji „stanje redovno“, a šta ćemo od oktobra

Ekonomija 27. apr 202219:06 > 19:18 44 komentara

Moskva zavrnula ventile za isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj, ali kroz te dve, tranzitne zemlje, ruski gas i dalje teče ka drugima. Bugari kažu da neće pokleknuti pred reketiranjem, Poljaci poručuju da su spremni da se odvoje od ruskog izvora. Srpska ministarka energetike Zorana Mihajlović objašnjava da se, za sada, Srbija redovno snabdeva ruskim gasom, da očekuje da Srbijagas i Gasprom produže postojeći ugovor, ali i da je ozbiljno pitanje šta će biti od oktobra.

Dok Moskva prazni cevi i širi front na Sofiju i Varšavu, objašnjavajući da prekid isporuke gasa nije nikakva ucena tih zemalja, uobičajenih šest miliona kubika teklo je i danas ka Beogradu.

„Što se Srbije tiče i njenog snabdevanja gasom ono, i dalje funkcioniše kao i svih prethodnih dana, dakle redovno“, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

To, stanje redovno, na osnovu prve reakcije komšija iz Bugarske, neće preći u vanredno.

POVEZANE VESTI:

„Bugarska je lojalan partner zemljama u susedstvu, Bugarska nije Rusija. Nećemo proizvesti bilo kakve smetnje u tranzitu gasa do Srbije i Mađarske“, rekao je bugarski ministar Aleksandar Nikolov.

Nešto kasnije, za razliku od svog ministra energetike, premijer Kiril Petkov je pitanje tranzita pomenuo u nešto drugačijem kontekstu.

„Suspenzijom gasa Rusija je prekršila ugovor i ucenila nas zbog namernog guranja rublja kao valute u načinu plaćanja. Nećemo pokleknuti nad takvim reketiranjem, Bugarska trenutno razmatra sve svoje ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku, jer jednostrana ucena nije prihvatljiva“, rekao je Petkov.

Ministarka Mihajlović kaže da je Bugarska trenutno 100 odsto zavisna od ruskog gasa, pa objašnjava da, ipak, nije isključeno da se Sofija posluži gasom iz tranzita. Ukoliko u tom slučaju ovde ne budu stizale ugovorene količine, Srbija spremila dva plana.

„Jedan je da koristimo gas iz Banatskog Dvora, gde u srpskom delu imamo za sada za 21 dan, a u ruskom za 22 dana imamo gasa, a plan b je suspstitucija gasa nekim drugim energetnom, a obično je to mazut ili čak ograničenje ugovora“, objašnjava Mihajlović.

A Poljaci poručuju da su ionako planirali da krajem godine preseku ruski izvor, Moskva ih je, kažu, samo ubrzala.

„Poljska se pripremila za ovakav scenario, kako bi nabavila gas sa više strana, tu su opcije preko Nemačke i Češke, a imamo i popunjenost skladišta od 76 odsto. Spremni smo da zaštitimo domaćinstva od ovako dramatičnog koraka Rusije“, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Mađari spremili novac, preciznije rublje, i ne brinu.

„Turska i Bugarska su nas uverile da neće biti problema sa transportom gasa, a i kroz Srbiju je takođe stabilan transport gasa. Ovaj energent iz Rusije u Mađarsku stiže nesmetano, a naša sledeća obaveza prema ruskoj kompaniji dospeva 22. maja i mi ćemo platiti ugovorene količine“, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Srbija se, uverava nas ministarka, ponaša kao mrav, ne kao cvrčak – već se misli o zimi kada će se potrošnja gasa uvećati i za tri puta u odnosu na trenutnu. Mihajlović se pita hoće li od oktobra biti dovoljno gasa, ali tom odgovoru prethodi činjenica da ugovor sa Rusima ističe 31. maja. Dakle, prvo, šta će Srbijagas i Gasprom dogovoriti za 1. jun?

„Ono o čemu se otprilike razgovara jeste da se možda napravi produženje tog ugovora i da se ne ide na novi dugoročni ugovor, već produženje do kraja godine“, kaže srpska ministarka.

Borba za gas može da počne – država će objašnjava ministarka puniti svoja skladišta, tražiti slobodne kapacitete i u skladištima van Srbije, ali i razmatrati mogućnost zajedničke nabavke gasa sa Evropom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare