Završen sastanak radnika Fijata u Predsedništvu: Sve će se znati krajem meseca

Biznis 14. jul 202215:49 > 15:52 9 komentara

Na današnjem sastanku smo podvukli crtu i rezimirali sve što je do sada urađeno. Dogovor je da će kompanija 22. jula pustiti naloge za drugi deo termina za kolege, a 25. jula kreće isplata otpremnina za drugi deo zaposlenih koji se nije izjasnio za rad u inostranstvu, kaže za N1 Saša Đorđević iz Samostalnog sindikata Fijata. "Dogovoreno je da iza toga, krajem meseca, održimo novi sastanak kada ćemo apsolutno znati sve - i konačan broj zaposlenih radnika koji ostaje, kao i koliko ih je prihvatilo da ide da radi u inostranstvu", istakao je Đorđević po okončanju sastanka u Predsedništvu Srbije.

Tri predstavnika sindikata Fijata razgovarali su danas sa Darijom Kisić, ministarkom rada, i predstavnikom kabineta predsednika Srbije Ivicom Kojićem.

Pročitajte još:

Sastanak je trajao oko sat vremena.

Saša Đorđević ističe da sindikat još ne zna koliko radnika Fijata ide da radi u Stelantisove fabrike u inostranstvu.

„Kompanija je jedina koja ima precizan podatak, a mi ćemo ga imati krajem meseca“, navodi Đorđević.

Kada je reč o osetljivim kategorijama zaposlenih, on ističe da je tu temu „teško zatvoriti“.

„Jer, uvek se pojavljuju kolege sa dokumentacijom o invalidnosti, gde gledamo da li postoji mogućnost da i njih uvrstimo u ranjivu kategoriju. Trudimo se da svakom kolegi i koleginici pomognemo da ostanu u kompaniji. Jer, to nije samo jedan radnik, već cela porodica u Kragujevcu koja će moći da živi od rada u toj kompaniji“, kaže Đorđević. 

Na pitanje da li su i prekršajne kazne koje su uručene liderima nedavnog protesta radnika bile tema sastanka, Đorđević odgovara potvrdno. 

„Svaka kazna koja dođe ima dve uloge – jedna je vaspitna, a jedna može da se kategoriše kao pritisak. Naravno da semo se dotakli i tih tema, mislim da ćemo u narednom periodu i to rešiti“, naveo je Đorđević.