Zbog neisplaćenih plata protestuju i turski radnici koji grade na Novom Beogradu

Biznis 11. mar 202123:2630 komentara
Protest-turskih-radnika-foto-filp-kraincanic-nova-rs-5-1024x683
Izvor: Izvor: Filip Krainčanić/Nova.rs

Turski građevinski radinici koji su angažovani na izgradnji višespratnice na uglu Bulevara Mihaila Pupina i Ulice Džona Kenedija, protestovali su ispred gradilišta jer, kako kažu, njih 40 već tri meseca nije dobilo platu. Kako su objasnili za Nova.rs, još 30 njihovih kolega iz Turske koji rade na izgradnji Beograda na vodi ima isti problem.

Građevinski radnici – zidari i tesari iz Turske, okupili su se preko puta zgrade koju su do pre nedelju dana gradili, tražeći nadoknadu za svoj rad.

“Nas četrdeset je poslednju uplatu dobilo za novembar. Za decembar, januar i februar nismo dobili ništa. Onda smo od 2. marta prestali da radimo, stupili smo u štrajk”, kaže za Nova.rs jedan od turskih radnika Hasan Jašar.

Objašnjava da su neki od njih u Srbiju došli da rade još pre trinaest, neki pre šest, meseci i u početku je sve bilo u redu.

“Sad već tri meseca ne dobijamo ništa, ne možemo ni da pošaljemo novac porodicama, ni da se vratimo kući”, objašnjava.

Dodaje da im je za mart plaćen smeštaj u hostelu, a da nakon toga ne znaju kako će se sve odvijati.

Kako objašnjavaju radnici, u Srbiju su došli nakon što srpska firma Elita-cop angažovala tursku firmu Rail Tech da za izgradnju višespratnice na uglu Ulice Džona Kenedija i Bulevara Mihaila Pupina obezbedi radnike.

“Sad ne znamo ko nam duguje novac, firme prebacuju odgovornost jedna na drugu”, tvrde radnici.

Do pre dva dana, oko 30 građevinskih radnika iz Turske protestvovalo je u Beogradu na vodi.

„I njima plate kasne tri meseca. Takođe su u Srbiju došli preko iste turske firme Rail Tech kao građevnisku radnici u Beogradu na vodi, samo je u njihovom slučaju posrednik bila druga firma, iz koje su im juče obećali plate”, objašnjava Jašar.

Poručuje da će on i ostali radnici u njegovoj grupi štrajk nastaviti sve dok ne dobiju zarađen novac, kao i da će sa transparentima svakodnevno stajati preko puta gradilišta.

Komentari

Vaš komentar