Zbog nestabilnosti kripto tržišta kompanija Celzijus blokirala račune korisnika

Biznis 19. jun 202216:23 > 18:1727 komentara
Celzijus, kriptovalute
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Aleks Mašinski (56), osnivač i direktor američke firme Celzijus (Celsius) za pozajmljivanje kripto valuta, suočava se sa najvećom krizom od nastanka ove kompanije nakon što je 13. juna njegova firma blokirala svim svojim korisnicima, kojih ima 1,7 miliona, pristup kripto novčanicima Celzijusa u kojima klijenti drže svoj kripto novac, piše Fajnenšel Tajms.

Povezane vesti

Kako dalje navodi ovaj britanski list, Mašinski, koji je stekao kultni status među korisnicima kripto valuta upravo zbog toga što se fokusirao na nepoverenje javnosti u uobičajene finansijske institucije, suočava se sada sa istim tim nepoverenjem.

Naime, njegova kompanija počela je sa radom pre pet godina i nudi klijentima visoku kamatu na kripto uloge, pa je privukla 1.7 miliona klijenata kroz slogan “odbančite se” („#unbank yourself“).

Međutim, i Celzijus se sada suočava sa krizom poverenja javnosti nakon što je u prošli ponedeljak blokirala svojim klijentima mogućnost podizanja kripto novca iz svojih kripto novčanika, tvrdeći da je na to prisiljena usled “ekstremnog stanja na tržištu” nastalog nakon talasa velikih gubitaka i finansijskog odliva na rizičnom tržištu kriptovaluta.

Tri dana ranije, tokom svog nedeljnog jednočasovnog Jutjub obraćanja klijentima, Mašinski se ponašao svađalački, odbacujući strahove kritičara koji su upozoravali da njegovoj kompaniji preti kriza likvidnosti.

“Svi ti negatori i mrzitelji nisu nikada stvorili ništa”, rekao je Mašinski klijentima, koje on zove Celzijanci. “Kompanija Celzijus ima milijarde koje joj garantuju likvidnost, i mi ćemo omogućiti pristup tom novcu svima kojima je pristup potreban.”

Ipak, njegov neuspeh da ispuni ovo obećanje doveo je do toga da se Mašinski sada bori za opstanak svoje kompanije, a njegovi klijenti strahuju da će pretrpeti velike gubitke.

Džon, trgovac nekretninama iz Filadelfije, koji nije želeo da kaže svoje prezime, počeo je da povlači svoj novac iz Celzijusa prošlog vikenda, ali i dalje mu je zarobljeno oko 150.000 dolara. “Definitivno sam izneveren”, kaže on i dodaje da verovatno i sam nije u dovoljnoj meri proveravao kako Mašinski posluje.

Mašinski je pak na Tviteru u sredu napisao da “je ovo težak trenutak” i da njegov tim “radi nonstop” da ga reši.

Celzijusov marketing predstavljao je Mašinskog, poznatog po svojoj majici “Banke vam nisu prijatelji”, kao nekog nalik na Robina Huda, ali i kao gurua samopomoći koji će pomoći i klijentima da postignu “finansijsku slobodu”. Poznat je i po kritici rivalskih kripto firmi poput Koinbejsa (Coinbase) jer smatra da donose više para investitorima sa Vol Strita umesto svojim klijentima, a njegov lični sajt ima i stranicu koja nosi naslov “neuspeli poduhvati”, gde nudi lekcije koje je naučio kao “nekonvencionalni investitor i preduzimač”.

Jedna od stvari zbog kojih tu žali je sudbina nekih od njegovih kompanija koju su doživele 2008. godine. “Kada je nastupila recesija, Aleksova odluka da finansira dva od svojih poslova kroz zaduživanje pokazala se katastrofalnom jer su njegovi kreditori odbili da budu strpljivi”, piše na njegovom sajtu.

Kao čelnik Celzijusa nije prezao ni od reklamnih trikova. Tako je podelio na internetu video 2020. u kome s kapuljačom na glavi pokušava da skine znak JP Morgan Čejs banke sa zida jedne njene podružnice u Park Aveniji na Menhetnu. “Ovako ćemo srušiti banke,” napisao je tada, dodavši “Jednu po jednu Čejs podružnicu”.

Rođen u Ukrajini 5. oktobra 1965. godine za vreme Sovjetskog Saveza, a odrastao u Izraelu, Mašinski danas živi na Menhetnu sa svojom ženom i šestoro dece. Tokom karijere započeo je više od šest tehnoloških firmi koje su se bavile raznim sferama od telekomunikacija do taksiranja. Vlasnik je 35 patenata, a sam je sebe opisao kao ko-izumitelja internet protokola za prenos glasa, tehnologije koja se koristi pri telefoniranju preko interneta.

Kao suosnivač Celzijusa, Mašinski, čiji je nadimak koji je sam sebi dao “Mašina”, forsirao je brz rast kompanije, koja je na svom vrhuncu vredela 25 milijardi dolara prošle godine, a privlačio je investitore poput državnog kanadskog penzionog fonda Kvebeka kao i Vestkap (WestCap), fond kojim upravlja bivši direktor kompanija Blekstoun (Blackstone) i Erbienbi (Airbnb) Lorens Tosi.

“U igri kripto pozajmljivanja cilj je povećanje korisnika po svaku cenu,” kaže Maks Bunen, osnivač kripto broker firme B2C2. On kaže da je nuđenje visokih kamata dovelo mnoge takve kompanije do toga da uđu u rizične investicije “često sa nesretnim rezultatima”.

U blisko povezanom svetu osnivača kripto valuta i direktora firmi koje se bave kripto valutama neki od njih osećali su nelagodu prema Mašinskom. “Kompanija je vođena vrlo agresivno,” kaže jedan investitor koji je razmišljao da uloži novac u Celzijus, ali je na kraju odustao. “Mašinski je tip čoveka sklon velikim rizicima”, dodaje on.

Mašinski, koji je ove nedelje po prvi put prekočio svoje redovno Jutjub obraćanje klijentima, odbio je da da izjavu za Fajnenšel Tajms povodom krize u kompaniji.

I nekoliko direktora kompanija za kripto valute reklo je da su se u širokom luku klonili investiranja ili poslova sa Celzijusom jer nemaju poverenja u Mašinskog, ili su pak samo pozajmljivali pare od ove kompanije, ali joj nisu i davali pozajmice.

Jedan drugi investitor kaže da je Celzijus prečesto vezivao novac za kripto valute koje su propale poput kriptovaluta Tera i Luna, koje su koštale desetine milijardi dolara svoje vlasnike i investitore, ili koje su bile hakovane. Ali “Aleks je kao zeka iz reklame za baterije i samo trči dalje,” dodao je ovaj investitor.

Štaviše, direktori kripto firmi su se navodno u poverenju brinuli već barem godinu dana da Celzijusova rizična praksa pozajmica deluje kao “nesreća koja svaki čas može da se desi”. Mašinski je uvek odbacivao takve kritike.

“Sa stanovišta rizika, mi smo verovatno jedna od najmanje rizičnih kompanija koje su finansijski regulatori širom sveta ikada videli,” rekao je on za Fajnenšel Tajms prošle godine, navodeći kao dokaz za to sposobnost da njegova kompanija preživi period kada su njeni klijenti prodali 50 posto svojih uloga tokom 2020. i 2021. godine. “Nema banke u Engleskoj koja može da preživi da 53 posto klijenata povuče svoj novac, a da ne propadne. To je ono što je toliko smešno ovde.”, zaključio je tada Mašinski.

Bret DeLuka, glumac iz Los Anđelesa, upoznat je sa smelim tvrdnjama Mašinskog koje je iznosio u svojim nedeljnim nastupima na internetu. “Gledao bih njegove promotivne videe svakog petka. Delovao je da dobro poznaje materiju,” rekao je DeLuka, koji je počeo da koristi Celzijus rano prošle godine, a sada ima 20.000 dolara zaglavljenih u toj kompaniji.

To što je Mašinski preskočio da se obrati svojim klijentima ove nedelje brine DeLuku. “On voli da bude pred kamerom. On je prosto takav,” kaže DeLuka. “Ako se ne pojavi za nedelju ili dve, onda se plašim da ću izgubiti mojih 20.000″, dodaje on.

Komentari

Vaš komentar