Zbog štrajka radnika Fijat plastika na kratko prekinuta proizvodnja 500L

Biznis 19. jan 202114:383 komentara
Fijat, Fiat, Kragujevac
Izvor: N1

U Samostalnom sindikatu fabrike "Fijat plastik", koja proizvodi branike za model automobila "500L", naveli su da je zbog nedostatka branika u ponedeljak na dva i po sata bila prekinuta proizvodnja "500L" u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) i da od utorka ujutru iz FCA izlaze vozila bez branika.

U tom sindikatu je rečeno da ni nedelju dana pošto su zaposleni počeli jednočasovni štrajk upozorenja ih poslodavac nije pozvao na pregovore, zbog čega će ove sedmice podneti prijavu inspekciji rada protiv poslodavca zbog povrede Zakona o štrajku.

U Samostalnom sindikatu „Fijat plastik“ su naveli da radnici te fabrike, kao i kompanije FCA Srbija odlaze na plaćeno odsustvo do 3. februara, a u Samostalnom sindikatu FCA je rečeno da radnici odlaze na plaćeno odsustvo u utorak od druge smene i da razlog za ovu pauzu zvanično nije štrajk u „Fijat plastiku“.

U sindikatu „Fijat plastik“ su naveli da u štrajku upozorenja učestvuje oko 95 odsto zaposlenih, uključujući i rukovodioce u proizvodnji.

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević je rekao da je plaćeno odsustvo u skladu s reedukovanim planom proizvodnje.

Sindikat „Fijat plastik“ najavljuje nastavak štrajka po povratku radnika na posao. Taj štrajk upozorenja je počeo 12. januara, jer je poslodavac za više od polovine umanjio regres.

Štrajkački odbor je poslodavcu uputio zahtev da se regres isplaćuje u visini prosečne zarade u Srbiji, topli obrok 20 odsto prosečne zarade u Srbiji, a 65 odsto osnovne zarade za dane plaćenog odsustva.

Radnici traže i naknadu za minuli rada u visini od 0,5 odsto po godini radnog staža i isplatu rada na državni praznik od 120 odsto preko osnovne zarade.

U sindikatu su ranije ukazivali da poslodavac vrši pritisak na radnike da se odreknu prava na štrajk tokom tri godine, zbog čega oni već četiri godine odbijaju da potpišu Kolektivni ugovor.

Komentari

Vaš komentar