Zdravković: Sporazum Srbije i Mađarske o skladištenju gasa – dobar dogovor

Biznis 23. jun 202210:23 1 komentar
Shutterstock

Srbija treba da iskoristi evropsku ponudu i napravi gasno skladište od milijardu kubika, ali i da iskoristi rusku ponudu i da poveća kapacitet skladišta u Banatskom Dvoru, izjavio je za nedeljnik "Vreme" stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, podržavajući istovremeno gasni aranžman Srbije i Mađarske kao "pametnu stvar".

Zdravković je rekao kako je važno da se završi konekcija sa Bugarskom i da Srbija krene u proces skidanja moratorijuma za nuklearnu energiju, a da u međuvremenu postane manjinski suvlasnik neke nuklearne elektrane u okruženju.

Povezano:

Potrebno je uraditi reverzibilnu elektranu od 600 megavata i ući u projekat reverzibilne elektrane Đerdap 3. To su projektiu koji su ekonomski isplativi, ali za koje je potrebno i vreme. Ono što je najbrže su skaldišta gasa, predočio je Zdravković.

Govoreći o sporazumu Srbije i Mađarske o skladištenju gasa, Zdravković je rekao da je to dobar dogovor, jer je Mađarska došla do 54 milijarde kubika skladišta.

Po tom dogovoru možemo u okviru meseca da povlačimo tri miliona kubika dnevno, a u novembru, decembru i januaru šest miliona. Naša potrošnja u letnjim mesecima je do 4,5 miliona, a u zimskim od 10 do 15 miliona, naveo je on.