Zeković: Država zabranjuje ulazak novog mobilnog operatora, samo da zaustavi SBB

Biznis 20. okt 202116:379 komentara
Pixabay

Izvršni direktor SBB kompanije Milija Zeković smatra da je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na panel diskusiji koju je organizovala Američka privredna komora kompaniji SBB namenila ulogu nepoželjnog investitora, jer ne postoji nijedan razlog da država Srbija odbije ulaganje u mobilnu telefoniju.

“Ministarka Tatjana Matić tvrdi da su tri operatora mobilne telefonije u Srbiji dovoljna. Ova paušalna ocena nije potkrepljena nijednom relevantnom studijom, ali je jasna poruka Vlade Srbije da ne žele da dozvole da SBB kompanija, koja je do sada u Srbiju investirala skoro 900 miliona evra, konkuriše za mesto novog mobilnog operatora“, reagovao je izvršni direktor SBB kompanije Milija Zeković povodom izjave ministarke Tatjane Matić da su Srbiji dovoljna tri operatora mobilne telefonije.

Pročitajte još:

Zeković podseća da je kompanija SBB još u februaru RATEL-u, ali i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija poslala Studiju koju su izradili renomirani eksperti i ukazali da su korisnici mobilne telefonije u Srbiji u nepovoljnom položaju u odnosu na građane u regionu, jer plaćaju višestruko veće cene za mnogobrojne usluge.

„Do danas nam se povodom Studije zvanično niko nije obratio, ali nam je posle jučerašnje izjave ministarke Matić jasno da država zabranjuje ulazak novog mobilnog operatora na tržište Srbije“, ističe izvršni direktor SBB kompanije.

On ističe da smatra da je nezabeleženo da jedna evropska zemlja ovako otvoreno najavi da jedna zainteresovana strana uopšte ne može da učestvuje u javnom nadmetanju, suprotno svim pravilima slobodnog tržišta.

Kompanija SBB je zahtev za pokretanje 5G aukcije i želju da investira javno objavila početkom godine, ali su ova pitanja, kako ističe Zeković – ostala bez zvaničnog odgovora.

„Tako da ne znamo da li je ozbiljno izrađenu Studiju iko iz Ministarstva i pročitao“, ističe izvršni direktor SBB kompanije.

On navodi da kompanija ne razume ni tvrdnje Tatjane Matić da Ministarstvo ne može da čeka 10 godina da neko od telekomunikacionih operatora izgradi infrastrukturu.

„SBB je u javnom pozivu RATEL-u jasno predočio plan širenja mreže u narednih pet godina nakon dobijanja dozvole i podvukao mogućnost širenja mreže i izgradnju infrastrukture na oko 1.000 do 1.400 lokacija godišnje, te naveo realistično pokrivanje koje je uobičajeno za nove operatore koji ulaze na tržište. Da je neko od zaposlenih u Ministarstvu zaista pročitao Studiju i odgovore SBB-a na javnom pozivu, mogao je da prenese ministarki da postoji jasan plan naše kompanije da u 18 meseci od dobijanja dozvole započne sa pružanjem usluge, pa korisnici uopšte ne bi trpeli“, navodi Milija Zeković.

Izjave ministarke, dodaje, ukazuju da je na delu presedan „jer država Srbija odbija da otvori nadmetanje za sve zainteresovane i tako se odriče ozbiljnih prihoda, samo da bi sprečila ulazak SBB kompanije na tržište mobilne telefonije“.

„Relevantne evropske studije ukazuju na to da je cena telekomunikacionih usluga na tržištima na kojima posluje četiri i više operatora 20 odsto niža u odnosu na one gde posluje tri. Ulazak novih operatora uvek je i izazov za konkurenciju, a korist bi imali i građani koji bi dobili pristup kvalitetnijoj usluzi po pristupačnijim cenama. SBB posluje kao deo United Grupe u okviru koje posluju vodeći operatori sa najbržom mobilnom mrežom u Evropi, kontinuriano ulaže u razvoj inovatovnih usluga na svim tržištima na kojima posluje, a samo u Srbiji država onemogućava SBB kompaniji da investira i građanima omogući bolju ponudu na tržištu“, zaključio je izvršni direktor kompanije SBB, Milija Zeković.

SBB posluje u okviru United Grupe, kao i televizija N1.

Komentari

Vaš komentar