Ziđin ušao u vlasništvo državnog Instituta za pojas i put

Biznis 07. jun 202316:43 16 komentara
Bor, Srbija, Zijin, ziđin, kineska kompanija, Veliki Krivelj
Shutterstock

Kineska rudarska kompanija Serbia Zijin Copper (Srbija Ziđin koper) iz Bora postala je vlasnik pet odsto udela u Institutu za pojas i put, koji je do sada bio u isključivo javnom vlasništvu, piše Nova ekonomija.

Serbia Zijin Copper deo je kineske Ziđin grupe koja u Srbiji ima i kompaniju Serbia Zijin Mining, a vlasnici su rudnika bakra i zlata u okolini Bora i kupci nekadašnjeg RTB Bor.

Institut su u decembru 2021. godine osnovali Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Univerzitet u Novom Sadu, navodi Nova ekonomija.

U trenutnku osnivanja, Vlada je bila vlasnik 51 odsto Instituta, PKS 40 odsto, a novosadski univerzitet devet odsto.

U martu 2022. godine, Vlada Srbije je smanjila svoj udeo u vlasništvu Instituta sa 51 na 33 odsto, a Privredna komora Srbije (PKS) sa 40 na 25 odsto.

Na taj način, „oslobodilo“ se 33 odsto vlasništva u Institutu. Ovi procenti podeljeni su na „rezervisane sopstvene udele“, kako su upisani u Agenciji za privredne registre (APR).

Upisana su 33 rezervisna sopstvena udela, od po jedan odsto.

Na sajtu Instituta piše da je ideja da upravo 33 odsto vlasništva u Institutu dobiju kineske kompanije koje rade u Srbiji.

Rezervisani sopstveni udeli u nekoj firmi služe da, u budućnosti, budu prodati drugim pravnim ili fizičkim licima, po unapred određenim uslovima.

Opširnije pročitajte na sajtu Nove ekonomije.