Zoran Drakulić: Tri pitanja za ministarku Dubravku Đedović

Ekonomija 07. sep 202319:20 41 komentara

U Srbiji se sve radi bez strategije, od danas do sutra, a sutra ne postoji, dok se godinam unazad jedan deo srpskih privrednika ignoriše, rekao je predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" Zoran Drakulić.

Podsetimo, pre dva dana održan je tradicionalni prijem u klubu „Privrednik“, a nakon prijema Zoran Drakulić zamerio je resornim ministrima što se niko nije pojavio na prijemu.

„Stvarno to ne mogu da razumem. Radi se o klubu koji ima 62 člana i čini ogroman deo privatnog srpskog biznisa. Zapošljavamo preko 30.000 ljudi, uredno plaćamo poreze. Mi nemamo minimalac od 47.000 koji će tek da dođe. Učestvujemo u humanitarnim akcijama. Ne ujedamo nikoga. Hteli smo samo da kažemo koji su problemi i kako mislimo da treba iskoristiti ove naše resurse. Ova zemlja sa svojim resursima i preko šest miliona ljudi može da živi fantastično. Mi smo to devastirali“, kazao je on, gostujući u Danu uživo na N1 televiziji.

N1

Drakulić je rekao da se „ignorisanje kluba“ dešava poslednjih četiri-pet godina.

„Ne samo što niko ne dolazi u klub , nego nas niko ni ne zove nas da damo svoje mišljenje. Nisam od onih koji sve kritikuju, ali neke stvari mogu da budu bolje. Ne razumem zašto ta komunikacija ne postoji. Da li se oni plaše da dođu u klub ‘Privrednik’? Jesmo li mi gnezdo kriminalaca? Mi punimo taj budžet u značajnoj meri. Valjda je u redu da nam se barem jednom godišnje obratite, da nas zovete ili dođete kod nas. Ali toga nema“, dodao je.

Drakulić pretpostavlja da je problem, kako kaže, kritičko mišljenje.

Povezane vesti

„Problem je što iz korone i ogromne krize, kakvu nismo videli od Drugog svetskog rata, nismo izvukli nikakvo naravoučenije – da treba da čuvamo resurske, da moramo energetski da se maskismalno obezbedimo, da imamo dovoljno hrane za ovo naše područje, a možemo da hranimo još. A došli smo u situaciju da uvozimo meso? Da navodnjavamo dva i po posto zemljišta, a imamo skoro milion hektara neobrađenog zemljišta. To je bogatstvo koje se tek-tako pušta. Godine prolaze, radi se od danas do sutra, bez ikakve stragetije“, smatra on.

Tri pitanja za ministarku Đedović

Komentarišući najavljena poskupljenja struje, Drakulić ih je nazvao „katastrofalnim“ i postavio pitanja ministarki energetike Dubravki Đedović.

„Zašto da poskupi struja? Privrednicima je za 20 meseci tri puta povećana cena – plaćali smo 48, danas 138,80 evra po megavatu. Drugo pitanje za ministarku – dajte nam podatak koliko nas košta da proizvedemo taj megavat! Tvrdim odgovorno da nas megavat ne može da košta preko 35 evra, ukoliko proizvodimo od svog uglja. Ne govorim o onom prošlogodišnjem uvozu 600.000 tona uglja, ko je i kako uvozio, ne znam…“, kazao je on.

Shutterstock

Problem nije samo, prema njegovom mišljenju, energetika već i rudarstvo.

„Mnogo je i tu pitanja. Zašto Bor i dalje plaća 60 evra po megavatu i ko je to odobrio? Svi privrednici to znamo, pitali smo to milion puta, niko nam nije odgovorio. Bor je najveći potrošač u zemlji, pravi enormne profite i tek će da ih pravi, plaća manju cenu nego neki mali privrednik koji jedva sastavlja kraj s krajem“, nastavio je.

Eksploataciju 200.000 tona bakra u Boru nazvao je „uništavanjem srpskih prirodnih resursa“.

„Ko je dozvolio da Ziđin izvozi rudu bakra? Šta je pozadina toga? Izvozili smo jako bogatu rudu, i sa zlatom i sa bakrom. To je mnogo bolje nego koncentrat. Ne znam, udarili su u žilu, izvlačili to. Ko je radio analizu? Kada izvozite koncentrat imate jako egzaktnu analizu, kada izvozite ovo, pitanje je…“, neodređeno je rekao.

Bor, Srbija, Zijin, ziđin, kineska kompanija, Veliki Krivelj
Shutterstock

Postavio je treće pitanje ministarki – zašto se naši obnovljivi izvori daju samo strancima?

„Mi možemo 100 odsto da pokrijemo svoje resurse, pa zašto ih dajemo strancima? Klub ‘Privrednik’ može sve da pokrije sam. Tražili smo, kako nismo. Ali znate kako se to radi kod nas. Izađe tender koji je neviđeni ili neko pozove velikog strateškog partnera i ponudi mu, pa je to onda u redu“, rekao je Drakulić.

„Zelenaške kamate“

Podsetimo, nakon prijema u klubu ‘Privrednik’ kritikovao i banke, rekavši da od isteka moratorijuma neke domaće banke prekoračenje na tekućim računima građana naplaćuju 39-40 odsto što je, po njegovoj oceni, nedopustivo i veliki udar na budžet najsiromašnijih građana.

Drakulić je sada upitan šta su to, prema njegovom mišljenju, one prekrišile.

Shutterstock

„Ne zakon, već moralni kodeks…. Da 22. u mesecu kada je narod u Srbiji najsiromašniji, vi mu naplatite 40 odsto. Šta radi Narodna banka Srbije? U ovoj inflaciji to je jedan veliki pokretača. Bunite se kada vam nešto poskupi dva odsto, pet odsto. A 40 odsto? To su zelenaške kamate. I što se ne kazne te banke?“, pitao je.

Što se tiče inflacija za sledeću godinu, nema optimistične prognoze.

„Za sledeću godinu, daj Bože da možemo da računamo na tih osam, devet odsto. Ali ko zna. Ne znamo šta nam donosi rat u Ukrajini, krenula je neka nova korona. Mi se za to ne pripremamo uopšte. Ponavljam po stoti put: ne obrađujemo 900.000 hektra zemljišta – pa mi smo tu mogli da prozvodimo energetske biljke, da zamenimo uvoz za naftu, da grejemo šest meseci celu Srbiju i zamenimo struju“, opisao je on.

Drakulić je rekao da o slučnim planovima privrednici pričaju godinama unazad, ali prema njegovim rečima – niko ih ne zove, niko ih ne sluša, jer se sve radi danas do sutra, a sutra – ne postoji.