Zorana Mihajlović: Neće biti gašenja termoelektrana u Srbiji

Biznis 25. maj 202114:424 komentara
Izvor: FoNet/Kabinet

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je zajednički cilj države, EPS-a i sindikata da EPS bude snažno, moderno i uspešno preduzeće i naglasila da neće biti gašenja termoelektrana, saopšteno je iz Ministartva.

Mihajlović je posle sastanka sa Sindikatom radnika EPS-a istakla da je mnogo važnih odluka u energetici koje treba da se donesu, a EPS kao najznačajnije preduzeće u ovom sektoru mora da bude snažno, moderno, finansijski uspešno i profitabilno.

Pročitajte još:

Ona je kazala da je jedna od tema sastanka bila i potencijalna izgradnja termoelektrane Kolubara B i da je stav Ministarstva da se odluke u vezi sa novim investicijama moraju donositi zajednički, kao i da je potreban plan šta će se raditi u energetici u narednih 20 i 30 godina.

„Formiraćemo savet u Vladi koji će raditi na planu rada i termokapaciteta i zamenskih kapaciteta do 2050. godine. U tom savetu će biti predstavnici više ministarstava – rudarstva i energetike, finansija i zaštite životne sredine, EPS-a i sindikat EPS-a“, objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima nije glavno pitanje da li će se graditi novi kapaciteti, nego šta je opravdano, da li treba da se angažuje u revitalizaiji postojećih elektrana i da se učini sve da na održiv način bude proizvedena električna energija.

Predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đordjević rekao je da su razgovarali o bilansima EPS-a, tržištu električne energije, kao i o uspešnosti proizvodnje.

Govoreći o jučerašnjem zboru povodom projekta TE „Kolubara B“, Đordjević je rekao da je „mnogo insinuacija i manipulacije“ pratilo ovaj skup koji je zloupotrebljen da bi se zatražilo smenjivanje ministarke i rukovodilaca sindikata.

„Moj stav je bio da ne treba pozivati ljude na protest u koji su bili uključeni svi direktori pogona u Kolubari. Razumem bojazan rudara, svi mi živimo od tog teško zarađenog hleba, ali nije način da se perfidno nešto organizuje a da se govori o svemu osim o izgradnji Kolubare B“, izjavio je Đordjević.

On je dodao da „ovde nema bojazni za zaposlene, nema gašenja termoelektrana, a da li će se neko postrojenje graditi to će pokazati ekonomske analize i procene uticaja“.

Na sastanku su bili i predsednici sindikata površinskih kopova Kolubare i Kostolca, a bio je pozvan i predsednik Sindikata Kolubare, ali nije došao, navelo je Ministarstvo.

Komentari

Vaš komentar