Mihajlović: Tražićemo povećanje iznosa rudne rente

Biznis 20. jan 202111:03 > 12:1414 komentara
Zorana Mihajlović
Tanjug / Zoran Žestić

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović najavila je da će tražiti povećanje iznosa rudne rente u Srbiji.

Ona za portal biznis.rs objašnjava da je visina rudne rente definisana Zakonom o utvrđivanju naknada za korišćenje javnih dobara, za koju je nadležno Ministarstvo finansija.

„Trenutno radimo detaljne analize i uskoro ćemo se obratiti Ministarstvu finansija, kako bi pokrenuli proceduru izmena“, ističe Mihajlović.

Procenti rudne rente već dugo se u Srbiji nisu menjali. Ovaj prihod od svakog investitora koji eksploatiše rudna bogatstva Srbije, u visini od 60 odsto pripada budžetu Republike Srbije, a 40 odsto jedinicama lokalne samouprave na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija.

Najniži iznos plaća se za ekspolataciju soli – jedan odsto. Za korišćenje drugih resursa i rezervi mineralnih sirovina, kao što su ugalj i uljni škriljci, nafta i gas, radioaktivne sirovine, metalične sirovine, tehnogene i nematalične sirovine, podzemne vode iz kojih se dobijaju korisne mineralne sirovine ili gasove koji se sa njima javljaju naknada iznosi od tri do sedam odsto prihoda.

Prihodi od rudarstva u Srbiji iznose oko dva odsto BDP, a naknade za korišćenje rudnih bogatstava u Srbiji su među najnižim u Evropi. U Hrvatskoj su 10 odsto, u Mađarskoj i Rumuniji, 12, a u Sloveniji 18 procenata. Najvišu rudnu rentu ima Ruska federacija, 22 odsto prihoda.

Revitalizacija „Đerdapa 1“ u završnoj fazi

Mihajlović je izjavila i da revitalizacija Hidroelektrane „Đerdap 1“ ulazi u završnu fazu, i da je za Srbiju važna i revitalizacija „Đerdapa 2“ takođe, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je na današnjem sastanku sa šefom Predstavništva kompanije „Silovije mašini“ u Srbiji Mihajilom Cvetkovim navela da resorno ministarstvo priprema knjigu projekata, „jer će u energetici biti puno ulaganja“ i dodala da je Srbiji „u interesu priliv novih investicija u tom sektoru“.

Cvetkov je rekao da je revitalizacija „Đerdapa 1“ zahtevna i zaslužuje veliku pažnju, i da se revitalizuje poslednji agregat, a da će u aprilu stići oprema.

On je rekao da je kompanija „Silovije mašini“ potpisala sporazum sa Elektroprivredom Srbije (EPS) za revitalizaciju „Đerdapa 2“.

Ta kompanija izrazila je i zainteresovanost za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 na Termoelektrane „Nikola Tesla“ (TENT).

Komentari

Vaš komentar