Zvaničnica SB: U Srbiji najviše zabrinjava energetska zavisnost

Biznis 16. apr 202208:058 komentara
Izvor: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Rat u Ukrajini, koji traje gotovo dva meseca, doveo je do ogromnog gubitka ljudskih života i humanitarne krize. Takođe je izazvao ekonomsku katastrofu u Ukrajinu i Rusiji, a imaće i razorne ekonomske posledice u ostatku regiona Evrope i Centralne Azije, kaže u intervjuu za Glas Amerike Asli Demirguč Kunt, glavna ekonomistkinja Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju.

Kriza utiče i na Zapadni Balkan gde su dva značajna rizika – poremećaji u snabdevanju prirodnim gasom i usporavanje u evrozoni, ističe Demirguč-Kunt za Glas Amerike.

„Ovo je drugi veliki šok za region Evrope i Centralne Azije, koji je 2020. godine zbog pandemije pretrpeo recesiju od dva odsto. Sada, zbog rata, predviđamo pad od 4,1 odsto, što je dvostruko više. Neće samo Ukrajina i Rusija biti u recesiji, već i Belorusija, Moldavija, Tadžikistan, Kirgistan… Čak i ako izuzmemo Ukrajinu i Rusiju, u regionu će biti zabeležen rast od samo 2,2 odsto, a projekcije rasta za sve zemlje su smanjene zbog posledica rata. Već smo u produženoj recesiji“, navodi Demirguč-Kunt.

Ona naglašava da je ta procena zasnovana „na pretpostavci da će se rat nastaviti u bliskoj budućnosti, da će sankcije ostati na snazi i da će doći do usporavanja spoljne potražnje, posebno iz evrozone“. Upozorava međutim da postoji i najgori scenario.

„Ako rat eskalira i situacija izmakne kontroli, posljedice po Ukrajinu i Rusiju biće još veće, biće još značajnijih sankcija, a efekti prelivanja krize biće dodatno pogoršani. U tom slučaju bi mogli da imamo recesiju do devet odsto“, ocenjuje zvaničnica Svetske banke.

Kako je rekla, procenjuje se da će rast u Srbiji u 2022. godini biti 3,2 odsto.

„To je manje od polovine tempa rasta 2021. A rat i sankcije će se preliti na privredu kroz izvoz, direktne strane investicije, doznake i prihode od turizma. Najveća briga je očigledno energetska zavisnost. Srbija se u potpunosti oslanja na Rusiju u snabdevanju prirodnim gasom. Međutim, u Srbiji postoje skladišni kapaciteti i to bi trebalo da pomogne u ublažavanju posljedica usporavanja protoka gasa“, rekla je.

Ceo intervju pročitajte na sajtu Glasa Amerike.

Komentari

Vaš komentar