Zvaničnici za sporazum sa Kinom, struka kaže – opasnost za domaća preduzeća

Biznis 09. dec 202219:3243 komentara

Srbiju nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom čeka veliki ekonomski zamajac, ambiciozno najavljuju najviši državni zvaničnici. Ipak, teško da će sporazum biti potpisan do kraja godine, kako se očekivalo, jer ni nacrt još nije spreman. Stručnjaci kažu da će to, pre svega, doneti korist velikoj kineskoj privredi, a Srbiji može da donese nove investicije, ali i poljulja male i srednje preduzetnike koji ne mogu da konkurišu kineskoj robi iz uvoza.

Pročitajte još:

Na dan kada je prvi avion Er Srbije, posle 20 godina, direktnim letom krenuo za Kinu, zvaničnici još jednom ističu da je državni prioritet potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

„Onoga dana kada budemo potpisali sporazum sa Narodnom republikom Kinom, za našu privredu – nebo je sama granica, na dalje. Plasman naših proizvoda na tržište NR Kine će nam otvoriti takve mogućnosti i takva vrata, da će naša ekonomija to osetiti u istom tom trenutku, dakle, bukvalno u danima, nedeljama i mesecima nakon toga“, ocenila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Entuzijazam premijerke ne deli struka, jer se još ne zna, šta piše u sporazumu koji „vlast kuje u zvezde“ i još važnije, kako će se u tržišnom takmičenju sa kineskom konkurencijom provesti slabija strana.

„Prilično je zdravorazumski zaključiti da se radi o tolikoj kvantitativnoj i kvalitativnoj razlici između dve ekonomije. Uzmite bilo koji srpski najmasovniji proizvod, on nije u stanju da zadovolji potrebe dve kineske ulice u nekom manjem gradu. Tu je i opasnost da, ako se otvorite privredu kineskoj konkurenciji, time ćete, neminovno, ubiti veliki broj malih i srednjih preduzeća“, navodi saradnik Londonske škole ekonomije i politike Vuk Vuksanović.

Upravo zbog toga iz Privredne komore Srbije (PKS) upozoravaju da treba povesti računa o domaćim proizvođačima.

„Treba što više uključiti privrednike u pregovore o tom sporazumu, kako bi se videlo koje su njihove pozicije, na koji način treba na njih obratiti pažnju, kako ne bi potpale pod, da kažemo pritisak tog sporazuma i jednostavno izgubile određenu konkurentnost Kada imate strateško partnerstvo, onda strateški veliki partner, u ovom slučaju Kina, treba da obrati pažnju i na koristi koje bi imala privreda Srbije, a ne da se to pretvori u produbljivanje deficita“, objašnjava Bojan Stanić iz PKS.

Dok sporazum domaćoj ekonomiji donosi mogućnost, a ne sigurnu pobedu, pored višestrukog rasta izvoza u Kinu koji ističu državni funkcioneri, statistika pokazuje da raste i deficit u robnoj razmeni dve zemlje, sa 357 milijardi dinara samo u 2022. godini. Srbija u Kinu najviše izvozi sirovine i bazične proizvode. Razmena bi se slikovito mogla opisati kao srpska govedina i bakar, za kineske telefone i laptopove.

Komentari

Vaš komentar