Kako da napravite humus

Cooking 16. maj 201813:19 > 13:21
Shutterstock

Probajte ovaj sjajan recept za humus.

Sastojci:  

– 250 g sirovih (suvih) leblebija

– 80 ml tahinija

– 50 ml maslinovog ulja

– 30 ml soka od limuna (polovina jednog sočnijeg limuna)

– 3 čena belog luka

– 1 do 2 velike veze svežeg peršuna

– 1 punija kašičica soli

– 1/2 kašičice bibera

– oko 50 ml tečnosti od kuvanja leblebija  

Postupak:

Leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noći. Sutradan promeniti vodu i staviti da se kuvaju. Nakon što voda provri, smanjiti vatru, poklopiti sud i kuvati jedan sat, možda i malo više, tj. sve dok leblebije ne počnu da bivaju blago raskuvane, jer će se takve lepše izblendirati. Kuvane leblebije procediti, a tečnost od kuvanja sačuvati.  

Pripremiti ostale sastojke. Odmeriti tahini i maslinovo ulje. Sačuvati malo peršuna za ukras, a ostatak iseckati. Beli luk grubo ustiniti. Iscediti sok od limuna. Sve ubaciti u blender, dodati jednu punu kašičicu soli, pola kašičice bibera i 50 ml tečnosti od kuvanja, pa dobro izblendirati. Tokom blendiranja biće potrebno više puta prekidati, promešati, pogurati gornje slojeve ka dole, jer je smesa relativno gusta i blender neće hteti odjednom da je uvuče u vrtlog. Ako želite mekši humus, dodajte još tečnosti od kuvanja, a i blenderu će onda biti lakše.  

Humus prebaciti u pliću činiju, ovlaš ga poravnati, pa spoljnom stranom kašičice napraviti kružni „kanal“ u koji treba sipati malo maslinovog ulja. Posuti sveže samlevenim biberom ili mlevenom začinskom paprikom, ukrasiti grančicom svežeg peršuna i maslinkom ili po želji.