Probajte ovaj sjajan recept za humus.
Sastojci:
– 250 g sirovih (suvih) leblebija
– 80 ml tahinija
– 50 ml maslinovog ulja
– 30 ml soka od limuna (polovina jednog sočnijeg limuna)
– 3 čena belog luka
– 1 do 2 velike veze svežeg peršuna
– 1 punija kašičica soli
– 1/2 kašičice bibera
– oko 50 ml tečnosti od kuvanja leblebija
Postupak:
Leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noći. Sutradan promeniti vodu i staviti da se kuvaju. Nakon što voda provri, smanjiti vatru, poklopiti sud i kuvati jedan sat, možda i malo više, tj. sve dok leblebije ne počnu da bivaju blago raskuvane, jer će se takve lepše izblendirati. Kuvane leblebije procediti, a tečnost od kuvanja sačuvati.
Pripremiti ostale sastojke. Odmeriti tahini i maslinovo ulje. Sačuvati malo peršuna za ukras, a ostatak iseckati. Beli luk grubo ustiniti. Iscediti sok od limuna. Sve ubaciti u blender, dodati jednu punu kašičicu soli, pola kašičice bibera i 50 ml tečnosti od kuvanja, pa dobro izblendirati. Tokom blendiranja biće potrebno više puta prekidati, promešati, pogurati gornje slojeve ka dole, jer je smesa relativno gusta i blender neće hteti odjednom da je uvuče u vrtlog. Ako želite mekši humus, dodajte još tečnosti od kuvanja, a i blenderu će onda biti lakše.
Humus prebaciti u pliću činiju, ovlaš ga poravnati, pa spoljnom stranom kašičice napraviti kružni „kanal“ u koji treba sipati malo maslinovog ulja. Posuti sveže samlevenim biberom ili mlevenom začinskom paprikom, ukrasiti grančicom svežeg peršuna i maslinkom ili po želji.