Originalni recept za juneći perkelt

Cooking 22. nov 201810:53 > 10:58
N1

Perkelt ćemo dobiti na gotovo isti način kao gulaš, dakle prženjem luka da omekša, a mesa da dobije lepu crvenu boju, ali bez dodavanja veće količine tečnosti.

Sastojci:

– 500 g junetine u komadu (but)

– 170 g crnog luka

– 2 čena belog luka

– 500 ml crvenog vina

– 2 kašičice slatke tucane paprike

– 1 kašičica ljute tucane paprike

Za serviranje:

– 100 g slanine u komadu

– špecle (testenina)

– kisela pavlaka

Za perkelt se koriste plećka, vrat, paflek i kolenica. Meso se iseca na kockice 3x3cm i dinsta na malo masnoće sa isečenim lukom. Jelo mešamo dok ne ispari sok. Začinimo ga solju, tucanim biberom, zdrobljenim belim lukom, slatkom i ljutom začinskom paprikom,  vinom – i po želji mlevenim kimom. Zatim nalijemo malo vode i kuvamo dok meso ne omekša.    

Tradicionalno, poslužuje se sa galuškama (mađarski naziv za njoke) koje se za razliku od italijanskih prave sa dodatkom sira. A

ko vam je lakše, skuvajte neku testeninu, pa servirajte uz nju, pavlaku i ispržene kockice slanine.