Perkelt ćemo dobiti na gotovo isti način kao gulaš, dakle prženjem luka da omekša, a mesa da dobije lepu crvenu boju, ali bez dodavanja veće količine tečnosti.
Sastojci:
– 500 g junetine u komadu (but)
– 170 g crnog luka
– 2 čena belog luka
– 500 ml crvenog vina
– 2 kašičice slatke tucane paprike
– 1 kašičica ljute tucane paprike
Za serviranje:
– 100 g slanine u komadu
– špecle (testenina)
– kisela pavlaka
Za perkelt se koriste plećka, vrat, paflek i kolenica. Meso se iseca na kockice 3x3cm i dinsta na malo masnoće sa isečenim lukom. Jelo mešamo dok ne ispari sok. Začinimo ga solju, tucanim biberom, zdrobljenim belim lukom, slatkom i ljutom začinskom paprikom, vinom – i po želji mlevenim kimom. Zatim nalijemo malo vode i kuvamo dok meso ne omekša.
Tradicionalno, poslužuje se sa galuškama (mađarski naziv za njoke) koje se za razliku od italijanskih prave sa dodatkom sira. A
ko vam je lakše, skuvajte neku testeninu, pa servirajte uz nju, pavlaku i ispržene kockice slanine.