
Odlična, zimska čorba.
Sastojci:
– 200 g pečenih kestena (može i kuvani ili nezaslađeni pire)
– 200 g šampinjona
– puter od oraha
– 1 manja glavica luka
– 1 češanj belog luka
– 2 dcl bujona (pileći, povrtni)
– 4 dcl vode
– 1 dcl pavlake za kuvanje
– so
– šareni mleveni biber
– timijan
– malo maslinovog ulja
Luk izrezati sitno pa staviti na malo maslinovog ulja. Dinstati pa kasnije dodati sitno seckan luk. Podliti s malo vode, čisto da se ne zalepi za dno posude. Dodati maslac od oraha (ako nemate maslac od oraha dodajte šaku sitno seckanih oraha).
Mešati i dodati malo vode. Dodati pečurke i dinstati 10-ak minuta ujedno dodajući sve začine. Dodati i kestenje i timijan. Sve vreme poenta je da ne dodate odmah previše vode nego da se sve najpre “na gusto dinsta”.
Završiti tako što ćemo sve izblendati u blenderu ili štapnim mikserom pa vratiti na vatru i kada prokuva dodati pavlaku za kuvanje da razblaži ukus i so i biber po ukusu.