Sirova štrudla sa makom

Cooking 04. feb 202011:25 > 11:33
Mr. Kitchen

Jedna od omiljenih poslastica.

Sastojci:

– kora

– 250 g susama

– 100 g lanenog semena

– 80 g kokosovog brašna

– 250 g sveže urme

– sok ½ pomorandže

Fil:

– 250 g maka

– 300 g svežih urmi

– sok od 1,5 pomorandže

– šolja suvog grožđa koje, ako želite možete potopiti u rum  

Priprema:

Sameljite susam i lan, ubacite u multipraktik, dodajte urme i sok od pola pomorandže. Umutite smesu tako da se dobije jedna homogena masa. Trik je da ne bude previše vlažna. Ako je previše suva, ubacite još malo soka, dodajte kokosovo brašno i lepo umesite.

Princip je isti: ako je previše suvo, dodajte malo soka, a ako je previše tečno, dodajte kokosovo brašno. Smesa treba da je takva da je možete razvući oklagijom, a da se ne lepi.

„Testo“ bacite na list pek papira (onaj već isečeni pek papir, 38x42cm) i oklagijom ga ravnomerno rastanjiti (preko streč folije se neće lepiti za oklagiju).

Sledi fil s makom – u secka ubacite urme, mak i sok pomorandže. Seckajte dok smesa ne postane skoro homogena. Videćete razliku u odnosu na početak. Gustina neka bude takva da možete špatulom glatko da ga razmažete po testu. Ako ste ljubitelj maka, preporučujem veću dozu za fil, da ostane i za „onako“ ili ako pravite neku testeninu (bar neka bude veganska ako već pobegoste od sirovog).

Fil razmažite tako da ostavite po nekoliko centimetara s bočnih strana i 7–8 cm na gornjoj ivici, a dole idete do kraja.

Prvi „zalom“ ili „srol“ neka bude što manji. Uhvatite donju ivicu pek papira i samo presavijete najkraći deo koji možete. Odlepite papir s tog dela i nastavite da rolate dalje. U međuvremenu možete rukama popravljati oblik jufke dok rolate.

Kada dođete blizu kraja, videćete zašto smo ostavili prazan deo – da bi lepo zatvorili jufku. Isto uradite i sa strane – pokupite i slepite krajeve blagim pritiskom. Nije ni „šljap“ na odmet. Ako želite dodatno da je oblikujete, zavijte je u pek papir i izvajajte vašu savršenu jufku.