Čuvena poslastica sa malo drugačijim filom.
Sastojci:
– 4 jaja
– 150 g šećera
– 1 kesica vanilin šećera
– 150 ml ulja
– 1 kesica praška za pecivo
– 200 ml jogurta
– 400 g maka
– 300 g kora za baklavu
Sirup:
– 500 ml vode
– 250 g šećera
– 1 limun
Priprema:
Jaja, šećer i vanilin šećer penasto izmešajte. Dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt, mak koji ste prethodno samleli i sve zajedno dobro izmešajte.
U nauljeni pleh stavite dve kore i premažite delom nadeva. Postupak ponavljajte tako dugo dok sve ne potrošite, a na kraju završite sa dve kore.
Pripremljenu baklavu isecite na kocke ili trougliće i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.
Sirup ćete napraviti tako što ćete pomešati vodu i šećer i kuvati oko 10 minuta. Na kraju dodajte limun isečen na kolutove.
Pečenu baklavu lagano prelijte pripremljenim sirupom.
Poslužite je dobro ohlađenu.
Prijatno!
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare