Brzinski mramorni kolač na čaše

Cooking 04. avg 202208:31
Digifoodstock / Profimedia

Stara dobra poslastica koju su naše bake i mame često spremale ponovo je stiče sve veću popularnost.

Stara dobra poslastica koju su naše bake i mame često spremale ponovo je stiče sve veću popularnost.

Mramorni kolač ili marble cake je kolač sa prugstim šarama potput mermera koje postižete laganim mešanjem testa različite boje.

Ako su vam vaši dosadašnji slatkiši koje pravite svakodnevno dosadili onda je ovo pravi izbor da unesete neke promene u svoju kuhinju.

Predstavićemo vam standardni recept za mramorni kolač koji uvek možete kombinovati sa ostalim sastojcima baš po vašoj meri.

Slobodno se igrajte, dodajte ovoj ukusnoj đakoniji voće, višnje i jagode su uvek dobra ideja, a ispostavilo se da se i banana fantastično uklapaju.

Narendajte limunovu ili pomorandžinu koru, ili se na kraju slobodno odvažite i umesto šećera u prahu stavite šlag ili sladoled sa strane ili možda preko kolača kada ga budete serivrali kako bi se otopio i još više omekšao.

Oni najhrabirji uvek mogu da se odluče i na staru dobru glazuru od čokolade kako bi kolaču dodali poseban šmek.

Pored toga u smesu uvek možete da ubacite i ekstrakt vanile ili rum za kolače pa vaš mramorni kolač može da dobije i egzotičan prizvuk.

Nemojte da se brinte, vrlo lako se sprema, a verovatno već sve potrebne sastojke imate u svojoj kuhinji, tako da možete već odmah da prionete na posao, a vaši ukućani će nakon ručka imati i super desert kojim će moći da se zaslade.

Varijacije osnovnog recepta se razlikuju od majstora do majstora kako je to čest slučaj sa kulinarskim zavrzlamama.

Mi smo za vas izabrali ovu varijantu koja ide sa jogurtom jer smo zaključili da mu jogurt dodaje na sočnosti i mekoći, tako da ćete sigurno izbeći da kolač bude suv, već će se topiti u ustima.

A, ako stalno kuburite sa merama za kuvanje i često pravite greške u količini pronašli smo varijantu mramornog kolača za koji će vam biti potrebne samo čaše standardne veličine koji svi imamo u svom domu.

Nemojte da se brinete, neće biti prosipanja, dodavanja i oduzimanja brašna, pa dodate više nego što treba jednog sastojka-onda da nadoknadite morate i drugog i tako završite sa prevelikom količinom testa koje nikako ne može da stane u kalup koji ste mu namenili.

Ako nemate vagu, za ovaj recept su vam potrebne samo male čaše od jogurta.

Sastojci:

1 čaša jogorta

1 čaša šećera

2 čaše brašna

3/4 čaše ulja

2 jaja

1 prašak za pecivo

3 kašike kakaa

3 kašike kuvane kafe

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni

U pleh staviti papir za pečenje, vidite da obložite sa svih strana papirom, a ako ne možete svuda da stavite papir, obavezno ivice pleha pređite puterom.

Kao još jedna dobra zamena za pleh može da posluži i silikonski kalup koji nekada nije potrebno ni namastiti.

Izmiksati jaja sa šećerom, polako dodavati ulje, zatim naizmenično brašno sa praškom za pecivo i jogurt.

Podeliti testo na dva dela, pa u jednu polovinu testa umešajte kakao i kafu.

U kalup naizmenično sipati tamno i svetlo testo praveći šare kao na mermeru.

Peći 20 min na 180 stepeni u manjem kalupu.

Pečen kolač iseći i posuti šećerom u prahu.