
Praline od baršunaste čokolade i smese od badema.
Sastojci:
– 60 g oljuštenih badema
– 90 g šećera
– 60 g maslaca
– 250 g čokolade (70% kakaa)
– 125 ml šlaga
Glazura:
– 100 g čokolade za kuvanje
– 100 g mlečne čokolade
Priprema:
Bademe sitno iseckajte i stavite ih u pleh na papir za pečenje, pa pecite 10 minuta u rerni na 180 stepeni, dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju.
Na umerenoj temperaturi otopiti šećer i 60 ml vode i uz lagano mešanje kuvajte dok ne dobijete zlatnu boju. Umešajte bademe i kuvajte oko tri minuta.
Smesu izlijte na nauljeni papir za pečenje, lagano je raširite i pustite da se dobro ohladi. Bademe istucite ili ih sameljite u mikseru.
U manjoj posudi otopite maslac. Skinite sa šporeta, dodajte čokoladu, promešajte da se čokolada otopi i umešajte šlag. Smesu ohladite na sobnu temperaturu i dodajte smesu od badema.
Od dobijene smese oblikujte 40-ak kuglica.
Prijatno!