Čorba od belog luka

Cooking 18. mar 202313:59 1 komentar
Shutterstock

Čorba za ljubitelje belog luka.

Sastojci:

– 20 čena belog luka

– 2 kašike maslinovog ulja

– morska so, biber

-50 g maslaca

– 2 glavice crnog luka

– 4 grančice majčine dušice

– 10 čena belog luka

– 600 ml povrtne supe

– 100 ml pavlake za kuvanje

– 40 g rendanog parmezana

– kriške limuna

Priprema:

Odvojiti dvadeset čena belog luka i ne ljuštiti ga. Staviti u manju vatrostalnu posudu, preliti maslinovim uljem, dodati biber i so, pa sve dobro izmešati.

Dobro zatvoriti folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni, oko 40 minuta, dok pulpa belog luka potpuno ne omekša.

Izvaditi i ostaviti da se ohladi da možete da istisnete pulpu iz ljuske.

U šerpu staviti maslac, zagrejati, pa dodati iseckan crni luk i sitno iseckane listiće majčine dušice i pržiti dok luk ne omekša i postane staklast.

Dodati pulpu od pečenog belog luka i ostatak svežeg belog luka i pržiti zajedno sa crnim lukom još par minuta.

Preliti supom, smanjiti temperaturu, polupoklopljeno kuvati oko 20 minuta dok beli luk ne omekša.

Štapnim mikserom izmiksati sve sastojke, dodati pavlaku za kuvanje i pustiti da se dobro zagreje, ali ne i da provri.

Začiniti čorbu sveže mlevenim biberom i morskom solju.

U tanjire staviti izrendan sir, sipati vruću čorbu preko i nacediti sok od jedne kriške limuna.

Posuti majčinom dušicom ili peršunom, pa poslužiti.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare