
Topla čorba od povrća, idealna za hladne jesenje dane.
Sastojci:
– 1 glavica karfiola
– 2 veće šargarepe
– 1 puna kašika griza
– 1 kašika sirćeta
– po ukusu suvi biljni začin
– so, biber
– 1 jaje
– 1 šoljica mleka
– peršunov list
– limun
– jogurt
Priprema:
Sipajte vodu u lonac, dodajte kašiku sirćeta i malo posolite.
Za to vreme očistite karfiol, podelite ga na cvetove i dobro ga operite pod mlazom hladne vode.
Kad voda provri ubacite karfiol i kuvajte ga u polupokrivenoj posudi dok ne omekša.
Kuvan karfiol izvadite i izgnječite viljuškom.
Očišćenu šargarepu izrendajte na sitno i proprzite je na ulju dok ne omekša.
Onda u šargarepu dodajte jednu kašiku griza, proprzite jos minut-dva, pa dodajte propasirani karfiol.
Mešajte na umerenoj temperaturi još minut-dva, pa lagano dolivajte vodu u kojoj se kuvao karfiol. Količinu vode odredite sami u zavisnosti koliko gustu čorbu volite.
Kad čorba proključa pustite ja da vri još pet do 10 minuta i dodajte zacine.
Umutite viljuškom jedno jaje sa šoljicom mleka, sipajte u čorbu, i na kraju dodajte i sitno iseckan persunov list.
Kada čorbu sipate u tanjir, dodajte po ukusu limun ili jogurt.
Prijatno!