
Ovi sitni kolačići u prevodu s italijanskog zovu se damski poljupci i jedan su od specijaliteta pijemontske kuhinje.
Mali, ukusni kolačići prepuni maslaca i mlevenih badema spojeni su slojem otopljene tamne čokolade.
Recept za kolačiće „baci di dama“ datira iz sredine devetnaestog veka, iako se istinsko poreklo recepture ne može tačno utvrditi.
Prema nekim izvorima, reč je o kolačima koji potiču iz grada Tortone, a prema drugima, te je keksiće izumeo kuvar porodice Savoja, i to jedne večeri kad ga je kralj Vitorio Emanuele II tražio malo drugačije kolačiće od uobičajenih, a kako su se u špajzu nalazili samo bademi, lešnici, šećer i maslac, nije mu preostalo ništa drugo nego da od tih sastojaka umesi nešto slatko.
Recept za kolačiće poprilično je jednostavan, međutim za potpuni uspeh važno je držati se naznačene temperature pečenja od 140 °C, a jednako važno je poštovati vreme hlađenja testa.
Sastojci za keksiće baci di dama:
150 gr blanširanih badema
150 gr šećera
150 gr maslaca
150 gr glatkog (mekog) brašna
Za spajanje 150 gr tamne čokolade
Priprema:
Blanširane bademe tostirajte oko 10 minuta u pećnici zagrejanoj na 180 °C. Ohladite ih pa ih pomešajte s polovinom šećera, prebacite ih u seckalicu i sameljite. Možete koristiti i već mlevene blanširane bademe. Bademe prebacite u dublju posudu, dodajte im brašno, ostatak šećera i hladni maslac narezan na kockice koji brzo utrljajte u brašno i umesite glatko testo. Testo oblikujte u valjak, zamotajte ga u prozirnu foliju pa ga ostavite da se hladi u frižideru najmanje dva sata.
Ohlađeno testo izvadite iz frižidera, otkidajte komadiće pa formirajte kuglice od oko jedan centimetar, stavljajte ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, i to u razmaku barem 2 cm jednu od druge. Ostavite se hlade dodatnih 60 minuta. Tako ohlađene stavite da pečete u prethodno zagrejanu rernu na 140 °C i pecite oko 15-17 minuta.
Izvadite iz pećnice i ohladite ih. U međuvremenu na pari otopite čokoladu pa s donje strane premažite jedan kolačić i spojite ga s drugim. Pustite da se čokolada stisne pa poslužite.
Prijatno!