Domaće lepinje

Cooking 23. apr 202208:20 > 08:52
Izvor: Shutterstock

Mekane i veoma ukusne domaće lepinje.

Sastojci:

– 500 g brašna tip „500“

– 2 dl toplog mleka

– 2 dl tople vode

– malo šećera

– 20 g svežeg kvasca

– 1 kašičica soli

– 3 kašike ulja

I još…

– brašno, po potrebi

Priprema:

U toplo mleko staviti šećer i kvasac i sačekati da nadođe.

Prosejati brasno, staviti u sud za mešenje, dodati so i ulje i nadošli kvasac.

Uz dolivanje tople vode umesiti testo koje se ne lepi za ruke.

Ako je potrebno dodati još brašna sve dok se ne dobije kompaktna masa, ne tvrda, koja se ne lepi za ruke.

Prekriti testo čistom krpom i ostaviti na toplom mestu da narasta.

U toku dizanja testa obavezno ga premesiti dva do tri puta, jer će testo biti šupljikavo i ukusnije.

Ove lepinje zahtevaju oko dva sata za spremanje, ali se trud isplati.

Kada poslednji put premesite testo podeliti ga na četiri do šest loptica, malo ih oklagijom rastanjiti i ostaviti još malo da rastu dok ugrejete rernu i pleh.

Rernu zagrejati, sve sa plehom na kom se peku lepinje, na 250 stepeni.

Na prevrnutu stranu pleha staviti lepinje, premazati vodom i peći do blago rumene boje. Biće vam potrebno od osam do 10 minuta.

Tople lepinje poprskati vodom i uviti u čistu krpu. Malo prohladiti i servirati po želji.

Prijatno!

Komentari

Vaš komentar