Krempita

Cooking 25. jan 202318:08 4 komentara
Shutterstock

Kremasta poslastica koja vraća u detinjstvo.

Sastojci:

Kora:

– 500 g lisnatog testa

Fil:

– 6 jaja

– 2 vanil šećera

– 20 kašika šećera

– 8 kašika brašna

– 4 kašika gustina

– 1 l mleka

Beli fil:

– 500 ml slatke pavlake

Priprema:

Lisanto testo odlediti i razvaljati u pravougaonik debljine dva do tri milimetra.

Testo za donju koru izbosti viljuskom i peći na 200 stepeni oko 15 minuta.

Testo za gornju koru iseći na kocke, ne seći do kraja i ispeći na isti način kao i za donju koru. Zatim ohladite kore.

Umuti žumanaca sa 10 kašika šećera, dva vanil šećera, pa u umućena žumanca dodati osam kašika brašna, četiri kašike gustina i 2,5 decilitara mleka. Sve dobro izmiksati.

Ostatak mleka stavitu da provri, pa smanjite temperaturu i u mleko sipati smesu od žumanaca i kuvati kremu dok ne postane gusta.

Ostaviti da se malo prohladi, pa u njega dodati umućen sneg od belanaca i preostalih 10 kašika šećera. i lagano umešati.

Jednu koru od lisnatog testa staviti na tacnu, preko nje sipati kremu, pa kada se ta krema potpuno ohladi umutiti slatku pavlaku i premazati fil, zatim staviti gornju koru.

Kolač dobro ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare