Lepinje sa sirom i krompirom

Cooking 12. mar 202208:01 > 08:15
Izvor: Shutterstock

Mekane lepinje za vikend jutro.

Sastojci:

– 350 g krompira

– 840 g mekog brašna

– 200 g čedar sira

– 10-15 g suvog kvasca

– 1 kašika soli ili manje, po želji

– 400 ml mlake vode

– 1,5 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseći, pa skuvati u slanoj vodi. Zatim ga ocediti i viljuškom izgnječiti.

U posudu dodati krompir, brašno, sir, kvasac i so, pa  pomešati. Zatim dodati mlaku vodu i ulje, pa rukom zamesiti.

Masa treba da ostane mekana i pomalo lepljiva. Pokriti krpom i ostaviti na toplom 45 minuta da naraste.

Pobrašnjenom rukom uzeti testo, pa ga prebaciti na dasku koju ste posuli brašnom.

Bez previše mešanja, oblikovati valjak i iseći ga na delove – jufkice. Krajeve svake jufkice par puta prstima namotati prema centru, i zatim razvaljati na dasci u „palačinke“.

Zagrejati tiganj i bez masnoće peći jednu po jednu lepinju oko pet do sedam minuta. Temperatura neka bude umerena jer će lepinjice tokom pečenja još malo narasti.

Tople lepinjice poslužite sa kajmakom ili namazom po želji i naravno jogurtom.

Prijatno!

Komentari

Vaš komentar