
Fantastične kiflice za doručak kod kuće ili za poneti.
Sastojci:
(za 6 osoba)
Testo:
– 500 ml mleka
– 2 kesice suvog kvasca
– 1 kašika šećera
– 1 kg brašno
– 250 ml ulje
Za premazivanje:
– 250 g maslaca
– 2 žumanaca
Priprema:
U pola litra toplog mleka dodati kvasac i jednu kašiku šećera, promešati i ostaviti da odstoji par minuta.
Dodati ulje, malo brašna i tri ravne kašike šećera i jednu punu kašičicu soli.
Konstanto sve mešati varjačom uz dodavanje brašna (oko 800 gr).
Posuti 100 gr brašna na podlogu gde ćete mesiti testo i oblikvati lopticu koju ćete stavljati u nauljenu posudu sa poklopcem ili aluminijumskom folijom.
Upaliti rernu da se zagreje na 50 stepeni i ugasiti rernu, pa staviti posudu sa testom u nju na sat vremena.
Nakon sat vremena, sipati malo brašna na podlogu i testo podeliti na tri jednaka dela.
Maslac umututiti sa dva žumanca i jednom kašikom soli.
Prvi deo testa razvaljati i premaziti trećinom smese od maslaca, iseći na 12 trouglova i oblikovati kiflice koje ćete ređati na pleh za pečenje – isti postupak ponoviti sa ostatkom testa.
Napravljene kiflice treba da odmaraju sat vremena na toplom. Nakon sat vremena umutiti viljuškom dva belanca i premazati kiflice.
Ugrejati rernu na 200 stepeni i peći ih oko 20 minuta.
Prijatno!