Musaka od patlidžana

Cooking 12. jul 202213:32 0 komentara
Foto: Shutterstock

Veoma ukusna musaka od patlidžana u bešamel sosu.

Sastojci:

(za 4 osobe)

– 5 patlidžana

– so

– 100 ml maslinova ulja

– 150 g crnog luka

– 500 g mlevenog mesa

– 2 čena belog luka

– 400 g pelata

– 1 list lovora

– biber

– 1 kašičica seckanog peršuna

– morska so

Bešamel sos:

– 40 g maslaca

– 30 g brašna

– 500 ml mleka

– 1/2 kašičice morske soli

– biber

– 1 kašika parmezana

– 2 jaja

Priprema:

Patlidžane isecite na kolutove, posolite ih i ostavite da malo odstoje. Isperite ih vrućom vodom i osušite kuhinjskim papirom.

Složite ih na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.

Na maslinovu ulju propržite sitno isečen crni luk, dodajte meso i kratko pržite uz mešanje. Dodajte izgnječeni beli luk, pelat, lovorov list i biber. Dinstajte, dodajući vodu po potrebi, oko 20 minuta.

Umešajte peršun i posolite po potrebi.

Priprema bešamela: na rastopljenom maslacu kratko propržite brašno, zalijte hladnim mlekom i kuvajte mešajući oko pet minuta. Dodajte so, biber i parmezan.

Bešamel malo ohladite i umešajte prethodno razmućena jaja.

U vatrostalnu posudu složite red patlidžana, po njima rasporedite deo mesa, na to ponovno složite patlidžan, pa meso i završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.

Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 20 do 30 minuta.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!