Fantastično jelo sa mesom i povrćem za celu porodicu.
Sastojci:
– 5 patlidžana
– 500 g mlevenog mesa
– 150 g crnog luka
– 2 čena belog luka
– 3-4 sveža paradajza ili pelat
– 1 vezica peršuna
– par listova lovora
– so, biber
– 100 ml maslinova ulja
– 1 kašika suvog billjnog začina
Bešamel sos:
– 40 g maslaca
– 30 g pšeničnog oštrog brašna
– 500 ml mleka
– 1 kašika parmezana
– 2 jaja
– so, biber
Priprema:
Patlidžane isecite po dužini, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih toplom vodom i osušite kuhinjskim papirom.
Složite ih na pleh koji ste namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
Na maslinovu ulju kratko prodinastajte naseckani luk, a zatim i mleveno meso. Dodajte seckani paradajz ili pelat, lovorov list, biber, izgnječeni beli luk i suvi biljni začin. Dinstajte zalivajući vodom.
Kad meso omekša, dodajte naseckani peršun.
Priprema bešamela: na rastopljenu maslacu kratko propržite brašno, zalijte hladnim mlekom i kuvajte mešajući oko pet minuta. Dodajte so, biber i parmezan.
Bešamel malo ohladite i umešajte prethodno umućena jaja.
U vatrostalnu posudu složite red patlidžana, po njima rasporedite deo dinstanog mesa, na to ponovno složite patlidžane, dinstano meso i završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.
Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni od 20 do 30 minuta.
Prijatno!
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi ko će ostaviti komentar!