Pita sa jabukama, suvim grožđem i orasima

Cooking 16. nov 202217:55 0 komentara
Shutterstock

Fantastična pita koja brzo nestaje sa tanjira.

Sastojci:

Testo:

– 200 g mekog brašna

– 100 g oštrog brašna

– 250 g maslaca

– 100 g šećera

– 1 prašak za pecivo

– 1 jaje

– 1-2 kašike kisele pavlake

– prstohvat soli

Nadev:

– 7-8 većih kiselijih jabuka

– 100 g šećera

– 1 kašika cimeta

– 1 vanil šećer

– 50 g suvog grožđa

– 3 kašike ruma za namakanje

– šaka seckanih oraha

Priprema:

Jabuke oljuštite i izrendajte. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanil šećeri cimet, pa lagano dinstajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ispari tečnost.

Ohladite, pa umešajte seckane orahe i  suvo grožđe prethodno namočeno u rum.

U zdjelu prosejte obe vrste brašna, dodajte so, šećer, prašak za pecivo, na kockice isečen maslac, jedno jaje i kiselu pavlaku, pa umesite glatko testo.

Na pobrašnjenoj površini premesite testo, pa ga podelite na dva dela.

Prvi deo razvaljajte na veličinu pleha. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga, pa u njega stavite razvaljano testo. Testo izbockajte viljuškom. Na isti način razvaljajte i drugi deo testa.

Na razvaljano testo dodajte nadev od jabuka, pa ga poravnajte. Preko nadeva nanesite drugi deo razvaljanog testa, pa i njega izbockajte viljuškom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

Izvadite iz rerne i pustite da se pita skroz ohladi, a zatim je pospite šećerom u prahu, isecite na kocke i poslužite.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!