Fantastična pita koja brzo nestaje sa tanjira.
Sastojci:
Testo:
– 200 g mekog brašna
– 100 g oštrog brašna
– 250 g maslaca
– 100 g šećera
– 1 prašak za pecivo
– 1 jaje
– 1-2 kašike kisele pavlake
– prstohvat soli
Nadev:
– 7-8 većih kiselijih jabuka
– 100 g šećera
– 1 kašika cimeta
– 1 vanil šećer
– 50 g suvog grožđa
– 3 kašike ruma za namakanje
– šaka seckanih oraha
Priprema:
Jabuke oljuštite i izrendajte. U širu posudu stavite kockicu maslaca, dodajte jabuke, šećer i vanil šećeri cimet, pa lagano dinstajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ispari tečnost.
Ohladite, pa umešajte seckane orahe i suvo grožđe prethodno namočeno u rum.
U zdjelu prosejte obe vrste brašna, dodajte so, šećer, prašak za pecivo, na kockice isečen maslac, jedno jaje i kiselu pavlaku, pa umesite glatko testo.
Na pobrašnjenoj površini premesite testo, pa ga podelite na dva dela.
Prvi deo razvaljajte na veličinu pleha. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga, pa u njega stavite razvaljano testo. Testo izbockajte viljuškom. Na isti način razvaljajte i drugi deo testa.
Na razvaljano testo dodajte nadev od jabuka, pa ga poravnajte. Preko nadeva nanesite drugi deo razvaljanog testa, pa i njega izbockajte viljuškom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Izvadite iz rerne i pustite da se pita skroz ohladi, a zatim je pospite šećerom u prahu, isecite na kocke i poslužite.
Prijatno!
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi ko će ostaviti komentar!